Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχουν περάσει πέντε ημέρες από το διάγγελμα του Πούτιν και περίπου 260.000 άνδρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για επιστράτευση έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Τρόπους να σταματήσει το μαζικό κύμα φυγής μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση προσπαθεί η Ρωσία. Για να δημιουργήσει μάλιστα σημεία ελέγχου, η Ρωσία στέλνει, στα σύνορά με τη Γεωργία στρατό, την ώρα που αρνείται ότι σχεδιάζει την επιβολή στρατιωτικού νόμου ή το κλείσιμο των συνόρων.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Ο Πούτιν έδωσε ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Να σημειωθεί ότι υπάρχει φόβος ότι ο Πούτιν μπορεί να κλείσει τα σύνορα της χώρας, καθώς οι αντιδράσεις για την επιστράτευση είναι μεγάλες την ώρα που ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», απάντησε χαρακτηριστικά. 

«Ναι, έγιναν λάθη στην επιστράτευση»

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των περιστατικών, όπου Ρώσοι πολίτες που ανήκουν σε κατηγορίες, όπως ηλικιωμένοι ή ακόμη και άτομα με ειδικές ανάγκες, κλήθηκαν να παρουσιαστούν στον στρατό, το Κρεμλίνο παραδέχτηκε και επίσημα τα λάθη στη διαδικασία μέσω μιας έμμεσης ομολογίας του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οπως τονίζεται, κατά τη στρατολόγηση εφέδρων, έγιναν κάποιες... παραβιάσεις του πρωτοκόλλου και πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο συνόρων απέναντι στη μαζική φυγή πολιτών από τη χώρα! «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το διάταγμα (της επιστράτευσης) παραβιάστηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, ο οποίος είπε πως ελπίζει πως «...τα λάθη θα διορθωθούν». Την ίδια ώρα, οι Αρχές δήλωσαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μόνο όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία ή τις επιδιωκόμενες ικανότητες.

Όμως έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις επιστράτευσης ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία, αρρώστων ή χωρίς εμπειρία καθώς και φοιτητών. Η επιστράτευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις μετά την ανακοίνωσή της από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί Ρώσοι φαίνεται, επίσης, πως επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη συρροή στα σύνορα με τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Φινλανδία ή τη Μογγολία. Αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ και οι τιμές για αεροπορικά εισιτήρια έχουν «εκτοξευτεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA