Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το πείραμα της πρόσκρουσης διαστημικού σκάφους της NASA στον αστεροειδή «Δίμορφο», προκειμένου να αλλάξει την πορεία του, μίλησε ο καθηγητής Διαστημικής του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» Σταμάτης Κριμιζής, στον ΣΚΑΪ. Με το συγκεκριμένο πείραμα οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν πόσο ακριβώς μπορεί να αλλάξει με μια τέτοια κινητική επέμβαση η τροχιά ενός αστεροειδούς, ώστε να προστατευτεί η Γη από κινδύνους μελλοντικά. «Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα προσπαθεί να αλλάξει την τροχιά ενός ουράνιου σώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κριμιζής, σημειώνοντας πως ο μικρός αστεροειδής στον οποίο έγινε η δοκιμή, δεν αποτελούσε κανέναν κίνδυνο για τη Γη, αλλά υπάρχουν περίπου 30.000 αστεροειδείς που έρχονται κοντά στον πλανήτη μας και ανά πάσα στιγμή υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να μας χτυπήσει.

Διαβάστε ακόμη: NASA: Διαστημόπλοιο έπεσε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του

«Ήταν ένα προνόμιο που δεν είχαν οι δεινόσαυροι πριν 62 εκατ. χρόνια και είδαμε τι έγινε», δήλωσε ο κ. Κριμιζής. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους DART, κράτησε περίπου 4,5 χρόνια. Έπληξε τον αστεροειδή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χιλιομέτρων με ταχύτητα 21.960 χλμ την ώρα. Το διαστημόπλοιο ήταν εξοπλισμένο με αρκετές νέες τεχνολογίες μεταξύ των οποίων μια ιονική μηχανή που χρησιμοποιούσε το αέριο Ξένον. Ο καθηγητής Διαστημικής σημείωσε ότι η εν λόγω μηχανή μπορεί και αυξάνει την ταχύτητα του διαστημόπλοιου, καθώς είναι εν πλω.

Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Κριμιζής, λίγες ημέρες πριν το διαστημόπλοιο, εκτοξεύθηκε μικροδορυφόρος που κατασκεύασε η Ιταλική Εταιρεία Διαστήματος, η οποία φωτογράφισε τη σύγκρουση του σκάφους με το διαστημόπλοιο. Οι φωτογραφίες αυτές αναμένεται να φτάσουν στον πλανήτη Γη σε λίγες ημέρες. Στο ερώτημα για το πόσο επικίνδυνοι είναι οι αστεροειδείς ο κ. Κριμιζής εξήγησε ότι η επικινδυνότητα ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τη Γη εξαρτάται από το μέγεθός του και πως το όριο έχει οριστεί στα 140 μέτρα. «Εάν είναι 140 μέτρα, μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη, ας πούμε το λεκανοπέδιο Αττικής ή το Λονδίνο», τόνισε και πρόσθεσε πως το κρίσιμο είναι να γνωρίζουν οι επιστήμονες αρκετά χρόνια πριν τον κίνδυνο προκειμένου να μπορέσουν να του αλλάξουν τροχιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA