Μενού
  • Α-
  • Α+

Την επίσημη προσάρτηση στη Ρωσία των 4 κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιείται στο Κρεμλίνο. Ο ίδιος κατά την ομιλία του στη Δούμα διαμήνυσε πως η Μόσχα είναι πλέον έτοιμη για απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο για να υπάρξει λύση στο μέτωπο του πολέμου. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησης των τεσσάρων περιφερειών, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια όπου τις προηγούμενες ημέρες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα προκειμένου να γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ, οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Οι πολίτες θα νιώσουν την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας και δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Είμαστε έτοιμοι και για συζητήσεις με την Ουκρανία», ανέφερε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Τις προηγούμενες ημέρες οι τέσσερις περιοχές πραγματοποίησαν δημοψηφίσματα, με τα οποία ο πληθυσμός των περιοχών τάχθηκε σε συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, αν και όχι χωρίς ενστάσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να «περιφρουρήσει» τα συγκεκριμένα εδάφη, με όποιον τρόπο χρειαστεί, ενώ κατά το διάγγελμα του πριν λίγες ημέρες είχε παίξει και το «χαρτί» των πυρηνικών. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν με την επισημοποίηση της προσάρτησης των εδαφών που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός θέλει να δείξει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί, δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τα εδάφη με κάθε τρόπο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA