Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με επιταχυνόμενο τρόπο. Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε διαμηνύσει πως οι περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία θα επιστρέψουν στη χώρα του, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την τελετή στο Κρεμλίνο και το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν

«Είμαστε ήδη de facto μέρος του ΝΑΤΟ, ήρθε η ώρα να γίνουμε και de jure» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Λαμβάνουμε αυτό το αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ» τόνισε o Ζελένσκι. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αλλά με άλλον Ρώσο πρόεδρο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Εχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε νωρίτερα ο Ζελένσκι στο Telegram μετά την ολοκλήρωση μιας συνάντησης με τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους ασφαλείας της Ουκρανίας. «Ολα θα είναι Ουκρανία». Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι άκουσαν αναφορές από την πρώτη γραμμή του μετώπου, «εξέτασαν περαιτέρω σχέδιο για την απελευθέρωση των εδαφών μας», ανέλυσαν «τις πιθανές ενέργειες του εχθρού στο εγγύς μέλλον» και συζήτησαν την υλικοτεχνική υποδομή για τον εφοδιασμό των στρατευμάτων με όπλα και πυρομαχικά.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή (30/9), κοντά στην πόλη Ζαπορίζια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι, επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους, λέγοντας ότι «μόνο οι απόλυτοι τρομοκράτες μπορούν να επιχειρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο» και πως «το είδος αυτών των ανθρώπων δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν, την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία και τρόπους ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου. Στις συνομιλίες, που έλαβαν χώρα ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν να ανακηρύξει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών που καταλήφθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρέζνικοφ είπε ότι ο Οστιν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να μην αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τα οποία το Κιέβο και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν παράνομα και καταναγκαστικά.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στη γραμμή του μετώπου… και τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας», έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter. «Καλά νέα θα ανακοινωθούν σύντομα» πρόσθεσε, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες. Είπε επίσης ότι ο Οστιν «επιβεβαίωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) δεν θα αναγνωρίσουν τα ‘ψευδοδημοψηφίσματα’» και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες «για να απελευθερώσουν τη γη μας από την κατοχή». Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το οποίο περιλαμβάνει 18 Υψηλής Κινητικότητας Πυραυλικά Συστήματα Πυροβολικού HIMARS πολλαπλών εκτοξευτήρων μαζί με τα πυρομαχικά που τα συνοδεύουν, διάφορους τύπους συστημάτων επιθετικών drones και συστήματα ραντάρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA