Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη για τους υδρογονάνθρακες. Ταυτόχρονα η ΕΕ καλεί σε αποφυγή ενεργειών που «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα»

Αναλυτικά, η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, σχετικά με τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα», καταλήγει η ανακοίνωση της Ε.Ε.

Με μπαράζ διπλωματικών επαφών απαντά η Αθήνα

Η Αθήνα από την πλευρά της αντέδρασε άμεσα στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να αναμένεται να μεταβεί εκτάκτως την Κυριακή στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις με την τοπική κυβέρνηση. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας (3/10) ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Την ίδια ώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρέσβη της Γαλλίας με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνη. Παράλληλα, ενημερώθηκε και το Ισραήλ, στο πλαίσιο της παρέμβασης του υπουργού Εξωτερικών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA