Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγαλύτερη κρίνεται η πιθανότητα εμφάνισης ισχυρού κρύου στις αρχές του χειμώνα, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζονται από τις καιρικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, η μετεωρολογική υπηρεσία της ΕΕ προειδοποιεί πως το καιρικό φαινόμενο La Nina, καθιστά το κρύο, την άπνοια και την ξηρασία, ως πιο πιθανά σενάρια για φέτος τον χειμώνα. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο χειμώνας θα έρθει νωρίτερα και θα είναι πιο κρύος κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει νωρίτερα το κόστος ζωής. Ετσι, όπως είναι λογικό, οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα, εντείνουν τις ανησυχίες για τα αποθέματα του φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη: Washington Post: Οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά

Σύμφωνα με την εκπομπή Live News του MEGA, τα μετεωρολογικά μοντέλα της υπηρεσίας της ΕΕ δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να βιώσει τον ψυχρότερο, ξηρότερο και με λιγότερους ανέμους χειμώνα στις αρχές του και ίσως και από τον επόμενο μήνα. Εξάλλου, σύμφωνα με την πρόβλεψη, ένα κρύο και ξηρό κύμα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το οποίο θα επιδείνωνε την κρίση του κόστους ζωής, είναι πιο πιθανό, εξαιτίας της φετινής La Nina - ενός ισχυρού καιρικού μοντέλου που επηρεάζεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες στον Ειρηνικό. Το μόνο θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως είναι ότι ένα τυπικό έτος La Nina φέρνει αρχικά πολύ κρύες περιόδους, αλλά στην συνέχεια φέρνει θερμότερους δυτικούς ανέμους που ίσως ανεβάσουν τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Η «La Nina» φέρνει έκτακτες ανάγκες

O Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του ECMWF του Copernicus, δήλωσε: «Η La Nina τείνει να προκαλεί αναστάτωση στους δυτικούς ανέμους, δημιουργώντας υψηλή πίεση στην Ευρώπη, κάτι που δείχνουν τα μοντέλα για την αρχή του χειμώνα. Σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει πιθανότητα οι ανατολικοί άνεμοι να οδηγήσουν σε χαμηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες. Υπάρχει μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη πιθανότητα εμφάνισης ισχυρού κρύου στις αρχές του χειμώνα». Όπως επισημαίνει ο Guardian, ωστόσο, προειδοποίησε ότι πιο αξιόπιστα δεδομένα για το τι θα επηρεάσει τις χειμερινές συνθήκες θα είναι διαθέσιμα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Η πρόβλεψη έρχεται καθώς η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem προειδοποίησε ότι αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να παρατηρηθεί σημαντικός κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάσουν τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τους Times, το παρατηρητήριο ανέφερε ότι «...λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να προκύψουν ελλείψεις φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-2023 στη Μεγάλη Βρετανία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα η χώρα να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για παροχή αερίου».

Ο επικεφαλής της διαχείρισης χονδρικής αγοράς της Ofgem, Γκρέντον Τόμσον, είπε ότι μια έκτακτη ανάγκη παροχής αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Ο Τομ Μόργκαν, μετεωρολόγος στο Met Office, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να ξεδιπλωθεί ένας χειμώνας La Nina, αλλά πρόσθεσε: «Είναι ακόμη πολύ αβέβαιο αν αυτό θα έχει πράγματι ως αποτέλεσμα έναν κρύο χειμώνα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο αυτή τη στιγμή». Ο Μπουοντέμπο, πάντως, εκτιμά ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θάλασσας δεν θα ζεστάνουν την Ευρώπη εάν ο άνεμος αλλάξει και φέρει ψυχρότερα ρεύματα από την κεντρική Ασία και τη Σιβηρία

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA