Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δήλωσε στους Sunday Times ότι θα ενημερώσει τη Βρετανή πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, για το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, όμως εκείνη πήρε ξεκάθαρη θέση στο θέμα. Η Λιζ Τρας παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο GB News και ρωτήθηκε ξεκάθαρα αν θεωρεί ότι πρέπει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είχε εκτιμήσει πως «θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα». «Δεν το υποστηρίζω αυτό» ήταν η λιτή απάντηση που έδωσε η Λιζ Τρας με τον δημοσιογράφο του GB News να συνεχίζει τη συνέντευξή του. Δείτε τη σχετική δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο παρακάτω βίντεο (από το 04:16):

Διαβάστε ακόμηΒλαντίμιρ Πούτιν: Σε αδιέξοδο με 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα

Πάντως, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, πρόσφατα είχε κάνει πρόταση για μία συμφωνία διαμοιρασμού των Γλυπτών, ώστε να εκτίθενται και σε Λονδίνο και Αθήνα. «Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο πλευρές προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ένα φορτίο από κόκκινες γραμμές. (...) Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάτι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» είχε αναφέρει. 

Από την πλευρά του, βέβαια, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταστήσει σαφές εδώ και μήνες ότι θέλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Γι' αυτό άλλωστε και αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφής του με συνέντευξή του στους Sunday Times. «Σε μία εποχή που η Τρας θα επιχειρεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, κατά κάποιο τρόπο, στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία (σ.σ. της βασίλισσας Ελισάβετ), θα είναι μια φανταστική χειρονομία, και αυτό θα της πω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στους Sunday Times.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα εγείρει το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο αργότερα φέτος, λέγοντάς της πως τώρα είναι η στιγμή για την επανένωση. Βέβαια, η Βρετανή υπουργός φαίνεται να είναι ξεκάθαρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφού έδωσε δημοσίως - έστω και αμήχανα - την απάντησή της. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA