Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιδράσεις παγκοσμίως προκάλεσαν οι εικόνες ενός κουτιού γεμάτου με χρυσά δόντια που είχε μοιραστεί ο ερευνητής της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας στο Χάρκοβο Serhii Bolvinov, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς πως τα δόντια ήταν ανθρώπων που βασανίστηκαν από Ρώσους στρατιώτες, ωστόσο ένας οδοντίατρος από την περιοχή υποστηρίζει πως του τις έκλεψαν. 

Διαβάστε ακόμη: Βλαντίμιρ Πούτιν: Σε αδιέξοδο με 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ένας ρωσικός θάλαμος βασανιστηρίων είχε ανακαλυφθεί στο Pisky-Radkivski στην περιοχή του Χάρκοβο. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μοιράστηκε τα πλάνα και έγραψε στη λεζάντα: «Ένα κουτί με χρυσές οδοντιατρικές στεφάνες. Ένα μίνι Άουσβιτς. Πόσα ακόμα θα βρεθούν στην κατεχόμενη Ουκρανία;». Στο δωμάτιο στην πόλη Pisky-Radkivski στη βόρεια Ουκρανία, ανατολικά της μαρτυρικής πόλης Ιζιούμ βρέθηκε ένα πλαστικό κουτί γεμάτο με περισσότερες από 200 χρυσές θήκες δοντιών και οδοντοστοιχίες - οδηγώντας τους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον χώρο ενός ρωσικού θαλάμου βασανιστηρίων.

Το κουτί με τα χρυσά δόντια ώθησε το ουκρανικό ΥΠ ΑΜ να κάνει συγκρίσεις μεταξύ των ρωσικών και των ναζιστικών δυνάμεων, περιγράφοντας το δωμάτιο ως «μίνι Άουσβιτς». Στις φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Χαρκόβου Σερχίι Μπολβίνοφ, διακρίνονται μεταξύ άλλων ένα σπασμένο τηλέφωνο, κομμάτια αγκαθωτού σύρματος και ένας δονητής. «Οι γείτονες άκουγαν συνέχεια ουρλιαχτά από το σημείο εκείνο. ΟΙ ερευνητές βρήκαν έναν φρικτό θάλαμο βασανιστηρίων στο χωριό», είπε ο Μπολβίνοφ λέγοντας ότι η αστυνομία γνωρίζει τα ονόματα των θυμάτων.

Τα χρυσά δόντια

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Bild η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο απελευθερωμένο Pisky-Radkivski, φιλοξενεί τις δηλώσεις ενός ντόπιου οδοντιάτρου, ονόματι Σεργκέι, ο οποίος αμφισβητεί την υπόθεση ότι τα χρυσά δόντια βγήκαν από τα στόματα των θυμάτων βασανιστηρίων, ή προέρχονται από δολοφονημένους Ουκρανούς.

«Θεέ μου, όχι! Είναι από ανθρώπους με τους οποίους έχω ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια. Έβγαλα αυτά τα δόντια επειδή ήταν άσχημα». Ο άνδρας εργάζεται ως οδοντίατρος εδώ και 33 χρόνια και όπως είπε «μερικές φορές βγάζω πέντε έως οκτώ δόντια την ημέρα». «Έχω αφαιρέσει δεκάδες χιλιάδες δόντια, αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα από αυτά». «Είμαι ο μόνος οδοντίατρος εδώ. Επομένως, αν βρέθηκαν εδώ, πρέπει να είναι δικά μου», δήλωσε ο Σεργκέι. «Αυτά τα δόντια μοιάζουν με αυτά από τη συλλογή μου που μου την έκλεψαν». Ο άνδρας έδειξε στην Bild μια παρόμοια συλλογή. Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, οι Ρώσοι που λεηλάτησαν το σπίτι του πιθανότατα έκλεψαν τις χρυσές θήκες επειδή νόμιζαν ότι ήταν αληθινός χρυσός, ενώ στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι.

Οι Ρώσοι, υποστηρίζει ο οδοντίατρος, θα χρησιμοποίησαν τις χρυσές αυτές θήκες για να εκφοβίσουν τους Ουκρανούς. «Οι κάτοικοι της περιοχής μου ανέφεραν ότι οι Ρώσοι προφανώς τα χρησιμοποιούσαν για να φοβίσουν τους ανθρώπους», δήλωσε ο Σεργκέι στη Bild.

Βασανιστήρια στο Χάρκοβο 

Τα δόντια μπορεί να έχουν λιγότερο σκοτεινή προέλευση από ό,τι υπονοούν οι ουκρανικές αρχές, αλλά η ύπαρξη του θαλάμου βασανιστηρίων και των βασανιστηρίων επιβεβαιώνεται στο χωριό, γράφει η Bild. Οι κάτοικοι δήλωσαν σε Γερμανούς δημοσιογράφους ότι άκουσαν κραυγές για βοήθεια από διάφορα κτίρια του χωριού τους.

Ο Volodya (46 ετών) κατέθεσε ότι τον πήραν Ρώσοι στρατιώτες αφού ένας γείτονας τον αποκάλεσε φιλο-ουκρανό. “Όταν με χτύπησαν, μου είπαν: "Αν δεν συνεργαστείς, θα σε πυροβολήσουμε στο πόδι". Ένας άλλος είπε: 'Γιατί να τον πυροβολήσουμε στα πόδια; Θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε όπως όλους τους άλλους". Και το ταβάνι του δωματίου ήταν γεμάτο τρύπες από σφαίρες». Ο Αντρέι, 46 ετών, κρατήθηκε σε ένα κελάρι για πέντε ημέρες και ξυλοκοπήθηκε από τους Ρώσους στρατιώτες, δήλωσε η σύζυγός του Όλγα στην Bild. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να καθαρίζει δρόμους και να σκάβει χαρακώματα σε άλλους δήμους. Έλειπε για δύο μήνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA