Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης έδωσαν το «πράσινο φως» για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα τον Αύγουστο, κατά την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του εξέχοντος Ρώσου εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην επίθεση, είτε παρέχοντας πληροφορίες είτε προσφέροντας κάποια άλλη βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την επιχείρηση και ότι θα είχαν αντιταχθεί στη δολοφονία εάν είχαν ερωτηθεί. Στη συνέχεια, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέπληξαν Ουκρανούς αξιωματούχους για τη δολοφονία, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η Ουκρανία αρνήθηκε την εμπλοκή της στη δολοφονία αμέσως μετά την επίθεση, και ανώτεροι αξιωματούχοι επανέλαβαν αυτές τις αρνήσεις όταν ρωτήθηκαν σχετικά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ενώ η Ρωσία δεν έχει ανταποδώσει με συγκεκριμένο τρόπο για τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι τέτοιου είδους επιθέσεις -αν και έχουν υψηλή συμβολική αξία- έχουν μικρό άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τα δικά της χτυπήματα εναντίον ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της Ουκρανίας σχετικά με τα στρατιωτικά και μυστικά της σχέδια, ιδίως στο ρωσικό έδαφος.

Από την αρχή του πολέμου, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να φτάνουν στη Ρωσία για να διεξάγουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Η δολοφονία της Ντούγκινα, ωστόσο, ήταν μια από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα - δείχνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά σε επιφανείς Ρώσους. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο πατέρας της Ντούγκινα, ο Ρώσος υπερεθνικιστής, Αλεξάντερ Ντούγκιν, ήταν ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης και ότι οι πράκτορες που την πραγματοποίησαν πίστευαν ότι θα ήταν στο όχημα μαζί με την κόρη του.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, μια από τις πιο εξέχουσες φωνές της Ρωσίας που παροτρύνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εντείνει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής μιας επιθετικής, ιμπεριαλιστικής Ρωσίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν για τις πληροφορίες δεν αποκάλυψαν ποια μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι ενέκριναν την αποστολή, ποιος πραγματοποίησε την επίθεση ή αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υπογράψει την αποστολή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA