Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύσκολος καιρός για... σουλτάνους καθώς «βροχή» πέφτουν τα χαστούκια σε Τουρκία και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη αλλά και τη συνεχή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Χαρακτηριστικό είναι το νέο «άδειασμα» που δέχθηκε η Αγκυρα όσον αφορά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, με τη Βρετανία να παίρνει τη σκυτάλη. Μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ, και της Αιγύπτου που έχουν βγει δημόσια να καταγγείλουν τις τουρκικές πρακτικές, όπως σημείωσε και ο Νίκος Δένδιας από τη Βαρσοβία, και το βρετανικό ΥΠΕΞ πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το συνεχιζόμενο τουρκικό κρεσέντο επιθετικότητας, το Foreign Office ξεκαθάρισε ότι δεν τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας. Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας έρχεται λίγες ώρες μετά το παραλήρημα του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είπε πως «θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Δηλώνοντας ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν συνεχώς κατά της Τουρκίας και καταφεύγουν σε ψέματα για να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε: «Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε στην πράξη ούτε στις διαπραγματεύσεις. Ό,τι πρέπει να γίνει θα γίνει. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά με αυτό. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Το ίδιο... παραμύθι για τα ελληνικά νησιά

Ακολουθώντας τη «γραμμή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πίσω από την Ελλάδα «κρύβονται» άλλες δυνάμεις, ο Ακάρ αναφέρθηκε και πάλι στο προσφιλές του θέμα, τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και κατέληξαν πέφτοντας στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε “Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε”». Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε: «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ιμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα».

Αμεση αντίδραση της Αθήνας

Η απάντηση της χώρας μας στο παραλήρημα του Χουλουσί Ακάρ ήταν άμεση και έντονη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να στέλνει σαφές μήνυμα στη γείτονα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της, με όλα τα νόμιμα, διαθέσιμα μέσα. Παράλληλα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, σε κοινές δηλώσεις με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου, μετά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και «οι Αιγύπτιοι φίλοι μας» έχουν καταγγείλει δημόσια τις τουρκικές πρακτικές, σημειώνοντας ότι υπογράμμισαν το αυτονόητο: ότι η σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Διαμήνυσε εκ νέου ότι τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο «μνημόνιο κατανόησης» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο.

Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, σε συνέχεια της ενημέρωσης που παρείχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σκιαγράφησε στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από την Τουρκία που συνεχώς φτάνει σε νέα ύψη, και μερικές φορές σε προσωπικό επίπεδο, όπως ανέφερε. Επί τάπητος τέθηκε και το μεταναστευτικό, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καταδικάζουν τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των δεινών όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα έχουν πέσει θύματα τέτοιων «υβριδικών επιθέσεων», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και προέταξε ως απάντηση την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως σήμερα, είχαν μια μακρά συζήτηση για τις δυνάμεις του σκότους που προσπαθούν να επιβάλουν μια νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως το Διεθνές Δίκαιο, αλλά στη βία και την απειλή χρήσης βίας. Ειδικότερα, συζήτησαν για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει πως η σύγκρουση έχει πάρει τη χειρότερη τροπή μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία και να τονίζει πως η Ελλάδα έχει απερίφραστα καταδικάσει αυτήν την ενέργεια και έχει διαμαρτυρηθεί στη ρωσική πλευρά. Όπως κατέστησε σαφές, η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας βασίζεται σε τρεις αρχές: τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, την απαγόρευση της χρήσης βίας, την απαγόρευση της απειλής χρήσης βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Πολωνία είναι ανυποχώρητη όσον αφορά την τήρηση αυτών των αρχών.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας έθιξε το ζήτημα της λογοδοσίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν, αναφερόμενος στη σημαντική ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία και ειδικότερα στη Μαριούπολη και τη Ζαπορίζια. «Υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η ευημερία τους, καθώς και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα πολέμου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς και στη διατήρηση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της. Υπενθύμισε πως έχει επισκεφτεί την Οδησσό δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Μια πόλη στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και την ανεξαρτησία, και επίσης στενά συνδεδεμένη με την Κέρκυρα, καθώς ο ιστορικός δήμαρχος της Οδησσού Γρηγόρης Μαρασλής καταγόταν από την Κέρκυρα, επισήμανε επιπροσθέτως. Συγκεκριμένα εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει για να διασφαλιστεί ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης της Οδησσού θα εγγραφεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτιστική ασπίδα προστασίας πάνω του. Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Πολωνία και άλλους εταίρους της ΕΕ για την επιδίωξη αυτών των στόχων, συμπλήρωσε.

Αδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα δεν φοβάται, η φράση «μολών λαβέ» ισχύει απολύτως

Την ώρα που οι άναρθρες ανιστόρητες κραυγές από την Τουρκία συνεχίζονται χωρίς σταματημό, στη χώρα μας η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα απαντά στα προκλητικά παραληρήματα με χαρακτηριστική να είναι η τοποθέτηση του Αδωνη Γεωργιάδη, καθώς ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύει πολεμικές απειλές, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης απαντά με το «μολών λαβέ».

Συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Γεωργιάδης μιλούσε στην εκπομπή του Mega «Live News» έπαιξε η είδηση περί των δηλώσεων Ακάρ, ο οποίος έκανε για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε ευθέως στο προσφιλές του θέμα, τη Μικρασιατική Καταστροφή, με αποτέλεσμα ο υπουργός Ανάπτυξης να απαντήσει ότι πρόκειται για «δηλώσεις αφρόνων και ανοήτων που δεν έχουν καμία αξία. Η Ελλάδα δεν φοβάται, οι Έλληνες δεν φοβούνται, η φράση “μολών λαβέ” ισχύει απολύτως. Και επειδή είναι και ανιστόρητοι, να ξέρουν ότι η Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν απόλυτα επιτυχημένη και χάσαμε από δικά μας λάθη στο τέλος, όχι από την ικανότητα του τουρκικού στρατού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA