Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας μεταβαίνει επειγόντως στο Κίεβο μετά την υπογραφή διατάγματος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας, που βρίσκεται στη Ζαπορίζια, στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Πηγαίνουμε στο Κίεβο για σημαντικές συναντήσεις. Η ανάγκη για μια Ζώνη Προστασίας Πυρηνικής Ασφάλειας και Ασφάλειας (NSSPZ) γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ», έγραψε ο Γκρόσι στο Twitter.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Να σημειωθεί πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη (5/10) διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τη ρωσική κυβέρνηση να θέσει υπό τον έλεγχο της τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να υπαχθούν οι εγκαταστάσεις του στην «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία». Ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού αλλά λειτουργεί μέχρι τώρα με ουκρανικό προσωπικό. Η γειτνίαση του με την πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών έχει ενισχύσει διεθνώς τους φόβους για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, θα πρέπει να συσταθεί μια κρατική επιχείρηση με την επωνυμία NPP Zaporizhzhya, στην οποία θα κατοχυρωθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας του σταθμού. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από το Κίεβο, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο με τους Ρώσους κατακτητές του

Ο επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κότιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, παρά το ότι η Ρωσία δήλωσε ότι σχεδιάζει να εποπτεύει τις εργασίες του εργοστασίου. Η βιντεοσκοπημένη ομιλία ακολούθησε τη σύντομη σύλληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Ουκρανού επικεφαλής του σταθμού, όπου εξακολουθεί να εργάζεται ουκρανικό προσωπικό. «Όλες οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού θα λαμβάνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία της Emnergoatom» δήλωσε ο Κότιν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση την νομοθεσία της Ουκρανίας, εντός πλαισίου του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, εντός του πλαισίου της Energoatom».

Πούτιν: Η κατάσταση στις προσαρτηθείσες περιοχές της Ουκρανίας «θα σταθεροποιηθεί»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που τις θεωρεί εδάφη της, παραδεχόμενος έμμεσα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για να διασφαλίσει τον έλεγχό τους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες σε δύο από τις τέσσερεις περιοχές από την Παρασκευή, όταν ο Πούτιν υπέγραψε τις συμφωνίες ενσωμάτωσής τους στη Ρωσία μετά τη διεξαγωγή των αποκαλούμενων δημοψηφισμάτων, τα οποία η Ουκρανία και η Δύση χαρακτήρισαν παράνομα και καταναγκαστικά.

«Προχωρούμε με αφετηρία το γεγονός ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε με ηρεμία αυτά τα εδάφη», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Νωρίτερα ο εκπρόσωπός του είχε δηλώσει ότι οι τέσσερις περιοχές αντιμετωπίζουν μια εντατική διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα είναι δύσκολο. Η Ρωσία παραπαίοντας από τις επιτυχίες που είχαν οι ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές. Σε δύο από αυτές, δεν μπορεί ακόμη να καθορίσει τα όρια των περιοχών που θεωρεί δικές της.

Ο Πούτιν, μιλώντας σε τελετή βράβευσης εκπαιδευτικών, δήλωσε επίσης ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό. «Πάντα, ακόμη και σήμερα, παρά την τρέχουσα τραγωδία, τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό, τον ουκρανικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και ούτω καθεξής» είπε ο Πούτιν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και τη χώρα τους από τότε που ο Πούτιν διέταξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA