Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Κομισιόν ανακοίνωσε το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «η δέσμη αυτή - η οποία συντονίστηκε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας - απαντά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών βάσει εικονικών "δημοψηφισμάτων", την κινητοποίηση πρόσθετων στρατευμάτων και την εκτόξευση ανοικτών πυρηνικών απειλών».

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις αντικαταθλιπτικών μετά την επιστράτευση

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στο νέο πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνονται νέες απαγορεύσεις εισαγωγών στην ΕΕ ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ταυτόχρονα περιλαμβάνονται εξαγωγικοί περιορισμοί οι οποίοι θα στερήσουν περαιτέρω το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου από βασικά εξαρτήματα και τεχνολογίες και τη ρωσική οικονομία από ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Επίσης οι κυρώσεις στερούν από τον ρωσικό στρατό και τους προμηθευτές του συγκεκριμένα αγαθά και εξοπλισμό που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του πολέμου του στο ουκρανικό έδαφος.

Επίσης τα μέτρα θέτουν τις βάσεις για το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών του πετρελαίου που προβλέπει η G7. Όπως αναφέρεται, ενώ η απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου παραμένει πλήρως, το ανώτατο όριο τιμών, μόλις εφαρμοστεί, θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους φορείς να αναλάβουν και να υποστηρίξουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του θα παραμείνει κάτω από ένα προκαθορισμένο «ανώτατο όριο». Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των εσόδων της Ρωσίας, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μέσω της συνέχισης των προμηθειών. Έτσι, θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και θα διατηρήσει σταθερό το ενεργειακό κόστος σε μια εποχή που το υψηλό κόστος -ιδίως οι αυξημένες τιμές των καυσίμων- απασχολεί έντονα όλους τους Ευρωπαίους. Η Κομισιόν γνωστοποιεί πως «το μέτρο αυτό συντονίζεται στενά με τους εταίρους της G7. Θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και στις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, μετά από περαιτέρω απόφαση του Συμβουλίου».

Πούτιν: Περιμένουμε αύξηση της πίεσης 

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά την διάρκεια συνάντησης με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που μετάδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ότι η καταναλωτική ζήτηση παραμένει αδύναμη και ότι αναμένει πως οι πιέσεις στην ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις θα αυξηθούν. «Γενικά η κατάσταση εδώ παραμένει σταθερή», δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή έχει σημασία να καταλάβουμε ότι οι πιέσεις των κυρώσεων στην Ρωσία θα αυξηθούν»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA