Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Πράγα χτυπάει σήμερα η «καρδιά» της διπλωματίας με 44 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα φλας να είναι στραμμένα κυρίως στη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας αλλά και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στη διεθνή σκηνή την ώρα που η χώρα της βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα για τον μίνι προϋπολογισμό που προωθεί και την ίδια να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και να ανακρούει πρύμναν ύστερα από τις σοβαρές αντιδράσεις μελών του κόμματός της. Ενδεικτικό του κλίματος είναι μάλιστα δημοσίευμα των Times, όπου η Σύνοδος της Πράγας χαρακτηρίζεται ως ιστορική στιγμή με τις συνομιλίες στη μεγάλη ισπανική αίθουσα του κάστρου της πόλης να έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει.

Εκτός όμως από την Τρας, η προσοχή θα είναι στραμμένη και στη στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα με την υπογραφή του τουρκολιβυκού «μνημονίου» να έχει κάνει βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν στην Ευρώπη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι βλέπουν ότι η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, απειλώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Τον περιμένουν στη «γωνία»

Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα τεθούν στο τραπέζι, εγείροντας κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας. Αναφορικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών, που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας. Η ομιλία του Ερντογάν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν τον Τούρκο πρόεδρο στη… γωνία.

Αναφορικά με τις προκλήσεις Ερντογάν, χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες του δηλώσεις για τη στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα. Το ζητούμενο είναι αν, πέρα από τις επίσημες αντιδράσεις της ΕΕ τόσο για τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, όσο και για την καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου, θα υπάρξουν αναφορές για τις νέες πολεμικές ιαχές της Αγκυρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Times, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές συνόδους, η πολιτεία και η διπλωματία εξαρτώνται από το αποψινό δείπνο και το σχέδιο θέσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί έναν «εφιάλτη» για τους εκάστοτε διοργανωτές. Η "δυσκίνητη" ομάδα των 44 ηγετών θα μιλήσει για «ειρήνη και ασφάλεια» καθώς και για «ενέργεια, κλίμα και οικονομική κατάσταση», ενώ το βράδυ θα δειπνήσουν όλοι μαζί. «Ποιος κάθεται πού είναι μια πολύ λεπτή ερώτηση», είπε ένας Ευρωπαίος βοηθός. «Είναι ο εφιάλτης ενός δείπνου. Υπάρχουν πολλές εντάσεις που είναι προς εκτόνωση».

«Αξεστος, αυταρχικός και αγενής, κυρίως στις γυναίκες»

Ενας από τους πονοκεφάλους είναι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε βίαιη σύγκρουση, με τις μάχες στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να έχουν φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Ενας άλλος πονοκέφαλος είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι ένας ως γνωστόν δύσκολος επισκέπτης του διπλωματικού δείπνου και φημίζεται για την αγένεια και την κακεντρεχή του μεταχείριση των άλλων, ιδιαίτερα των γυναικών, σημειώνει το δημοσίευμα μεταξύ άλλων.

Η παρουσία του Ερντογάν είναι σημαντική στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μετά τα σχόλιά του αυτό το καλοκαίρι ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Η Τουρκία υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στη Σουηδία για μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή που κορόιδευε τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντας στους Σουηδούς ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι Φινλανδοί, επίσης, βασίζονται στον Ερντογάν για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιος θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο; Κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βοηθός ενός δυτικοευρωπαίου ηγέτη. Το άρθρο καταλήγοντας σημειώνει ότι η Λιζ Τρας εξέπληξε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες με το προσφερθεί να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο σε μια βρετανική πόλη. Του χρόνου, αν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα επιβιώσει από το δείπνο στην Πράγα απόψε, το ερώτημα ποιος κάθεται δίπλα σε ποιον είναι πιθανό να είναι ο δικός της πονοκέφαλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA