ΔΙΕΘΝΗ
08/10/2022 01:16

Wall Street: Ο φόβος της ύφεσης στις ΗΠΑ τρομάζει τους επενδυτές

Νέα κατρακύλα για τη Wall Street αφού οι επενδυτές σχεδόν προεξοφλούν πως η αμερικάνικη οικονομία οδεύει προς την ύφεση – Στο κόκκινο όλοι δείκτες

Επιμέλεια: Νίκος Δεμισιώτης
Wall Street: Ο φόβος της ύφεσης στις ΗΠΑ τρομάζει τους επενδυτές
Wall Street: Ο φόβος της ύφεσης στις ΗΠΑ τρομάζει τους επενδυτές
Ανάγνωση:

Μετά από μια «μίνι» ανάπαυλα, η Wall Street επέστρεψε στα «κόκκινα» και μάλιστα με πάταγο, αφού ειδικά ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 52 εβδομάδων! Είναι ξεκάθαρο πως, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, οι ανησυχίες πως η αμερικανική οικονομία οδεύει σε ύφεση λόγω της νομισματικής πολιτικής της Fed, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, της συνεχιζόμενης ανόδου των επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού, είναι έντονες. Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και ενισχύουν το κόστος δανεισμού.

Οι καθοδικές πιέσεις που ασκήθηκαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έρχονται στον απόηχο των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι οποίες επιβραδύνθηκαν στις 263.000 τον Σεπτέμβριο από 315.000 τον Αύγουστο. Ο δείκτης ανεργίας, ωστόσο, υποχώρησε στο 3,5% από 3,7% προηγουμένως. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που είναι αναλυτές εκτιμούν ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι τόσο αρνητικά, ώστε να ανακόψουν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει ως στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού (8,3% τον Αύγουστο).

Κάπως έτσι ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 630,15 μονάδων (–2,11%), στις 29.296,79 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 420,91 μονάδων (–3,8%), στις 10.652,41 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 104,86 μονάδων (–2,8%), στις 3.639,66 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
WALL STREET ΥΦΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΕΡΓΟΙ
Επιμέλεια: Νίκος Δεμισιώτης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ