Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πλέον ακροδεξιά πολιτικός βρίσκεται πλέον στο «τιμόνι» της Ιταλίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το νέο κοινοβούλιο συνεδρίασε για την ιδρυτική του σύνοδο και εξέλεγξε πρόεδρο της Γερουσίας τον δεξιό πολιτικό Ινιάτσιο Λα Ρούσα. Ως επικεφαλής του μικρότερου από τα δύο σώματα στη Ρώμη, ο 75χρονος Λα Ρούσα θα αναλάβει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στη δημοκρατία μετά τη Τζόρτζια Μελόνι. Ο νέος συνάδελφος της Μελόνι στο ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, «Fratelli d'Italia» (FDI), είναι ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός, εν μέρει λόγω των δηλώσεών του για την ιστορία της Ιταλίας και του φασισμού, καθότι φανατικός οπαδός του Μουσολίνι.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Απασφάλισε ο Μενέντεζ κατά του Ερντογάν - «Αν δε σταματήσεις την επιθετικότητα, τέλος τα F-16»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ισχυρίστηκε ότι όλοι οι Ιταλοί είναι «κληρονόμοι του Ντούτσε», του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, συμβούλεψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι Ιταλοί δεν πρέπει πλέον να δίνουν τα χέρια, αλλά να δείχνουν τον «ρωμαϊκό χαιρετισμό» των φασιστών (ανάλογο με τον χιτλερικό χαιρετισμό). Σε μια συνέντευξή του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, ο Λα Ρούσα έδειξε περήφανα το σαλόνι του, γεμάτο με αντίστοιχα αντικείμενα λατρείας αλλά και ένα άγαλμα του Μουσολίνι.

Μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση

Οι FDI θέλουν να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία με επικεφαλής αρχηγό του κόμματός τους τη Μελόνι. Η δεξιά εθνικιστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η συντηρητική Forza Italia (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λέγεται επίσης ότι αποτελούν μέρος του συνασπισμού. Αναμένεται ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Στο παρελθόν, χρειάστηκαν τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση στην Ιταλία.

Ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι διαφωνούν με τον Μελόνι σε πολλά σημεία και απορρίπτουν για παράδειγμα τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Σημειώνεται, ότι μόνο όταν ψηφιστεί και η προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα συζητήσει ποιον θα αναθέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA