Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του είναι πλήρως προετοιμασμένες για «πραγματικό πόλεμο». Τις δηλώσεις αυτές ακολούθησε η τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την Ανατολική Θάλασσα νωρίτερα το απόγευμα, η οποία δίνει συνέχεια στην πρόσφατη «καταιγίδα» δοκιμών πυραύλων. «Οι πυρηνικές δυνάμεις μάχης απέδειξαν ξανά την πλήρη ετοιμότητά τους για πραγματικό πόλεμο, για να θέσουν τους εχθρούς υπό τον έλεγχό τους», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας σε μια αναφορά του κρατικού Κορεατικού Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (KCNA).

Διαβάστε ακόμη: Βλαντίμιρ Πούτιν: Αυτοί είναι οι 5 επικρατέστεροι διάδοχοί του - Η ανάλυση της εφημερίδας Bild 

Η δήλωση του Κιμ -η πρώτη για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας εδώ και αρκετούς μήνες- ήρθε αφότου φέρεται να επέβλεψε τη δοκιμή πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας, την Τετάρτη, πάνω από ύδατα δυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου, σύμφωνα με το KCNA.Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η 26η δοκιμή πυραύλων -είτε κρουζ είτε βαλλιστικών- από το καθεστώς του Κιμ φέτος, σύμφωνα με καταμέτρηση του CNN, αν και οι αναλυτές τόνισαν ότι οι αναφορές του KCNA πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας είχαν προηγουμένως υπερεκτιμήσει την επιτυχία τέτοιων εκτοξεύσεων.

«Μπορούμε να εξαφανίσουμε τους στόχους μας»

Σημειώνεται, πάντως, πως σήμερα, Πέμπτη, συνεχίστηκε η «καταιγίδα» δοκιμών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, με εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την Ανατολική Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Τη Δευτέρα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έσπασαν έξι μήνες σιωπής για το φετινό κύμα δοκιμών πυραύλων, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέρος μιας σειράς προσομοιωμένων διαδικασιών που αποσκοπούσαν να αποδείξουν την ετοιμότητα της Πιονγκγιάνγκ να εκτοξεύσει τακτικές πυρηνικές κεφαλές σε πιθανούς στόχους στη Νότια Κορέα. Στην έκθεση της Δευτέρας, το KCNA ανέφερε ότι οι πρόσφατες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας έδειξαν ότι οι δυνάμεις της χώρας ήταν «πλήρως έτοιμες να χτυπήσουν και να εξαφανίσουν τους στόχους στα προβλεπόμενα σημεία και στον καθορισμένο χρόνο».

Φόβοι για πυρηνικές δοκιμές από τη Βόρεια Κορέα

Οι αναλυτές επέστησαν την προσοχή σχετικά με τις αναφορές του KCNA. «Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι λεπτομέρειες αυτών των εκθέσεων δεν είναι αξιόπιστες. Το καθεστώς Κιμ είναι μερικές φορές εκπληκτικά διαφανές σχετικά με τους στόχους ανάπτυξης όπλων, αλλά τείνει επίσης να υπερβάλλει όσον αφορά στη δύναμη και τις δυνατότητες» δήλωσε ο Leif-Eric Easley, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans στη Σεούλ.

Ωστόσο, ο Easley και άλλοι τόνισαν ότι οι εκθέσεις της Βόρειας Κορέας δεν θα πρέπει να απορριφθούν ως «ανοησίες» από τη Νότια Κορέα και τη Δύση. Ο Kim Dong-yub, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ, είπε ότι οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας δείχνουν ένα πρόγραμμα που προοδεύει, ακόμη και αν υπάρχουν υπερβολές σχετικά με τις υπάρχουσες δυνατότητες. «Το γεγονός ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε αυτή την εκτόξευση πυραύλου υποδηλώνει ότι ο πύραυλος κρουζ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης», είπε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA