Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολιτικός «σεισμός» στη Βρετανία. Μετά από 44 ημέρες, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας η Λιζ Τρας. Η ανακοίνωση έγινε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και ήδη έχει ενημερωθεί ο βασιλιάς Κάρολος. Η Λιζ Τρας βρέθηκε αποδυναμωμένη και δεν έχαιρε στήριξης από τους Συντηρητικούς, τη στιγμή που ήταν αντιδημοφιλής στην κοινή γνώμη. 

Διαβάστε ακόμη: Λιζ Τρας: 12 ώρες προθεσμία για να σώσει την κυβέρνηση ή να παραιτηθεί - Σενάριο για εκλογές στην Βρετανία

Η κατάρρευση του οικονομικού προγράμματος και η απομάκρυνση δύο υπουργών έδωσαν τη «χαριστική βολή» στη Λιζ Τρας που παραιτήθηκε. «Ανέλαβα την εξουσία σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας. Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους» είπε η Τρας και πρόσθεσε πως εξελέγη με εντολή να το αλλάξει αυτό, λέγοντας:«Το πετύχαμε όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω δεδομένης της κατάστασης ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγη από το Συντηρητικό Κόμμα». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ για να τον ενημερώσει ότι παραιτείται από ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος.

Πριν την ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας, είχε προηγηθεί συνάντηση και συνομιλίες στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Τόρις, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος. 

Η δήλωση παραίτησης της Λιζ Τρας

Έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Λις Τρας δήλωσε: «Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο αστάθειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας και η χώρα μας έχει πιέζεται από την πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω αυτό. Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στις περικοπές στην Εθνική Ασφάλιση. Και το όραμά μας ήταν μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit.

Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, πως δεν μπορώ να υλοποιήσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με τον Βασιλιά και τον ενημέρωσα ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος. Σήμερα το πρωί συνάντησα τον πρόεδρο της «Επιτροπής 1922», Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα γίνουν εκλογές για την ηγεσία, που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε μια πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί διάδοχος. Ευχαριστώ».

Λιζ Τρας: Οι διάδοχοι 

Η έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο στη Βρετανία εξαρτάται από την ικανότητα επιλογής διαδόχου, αλλά οι διαφορετικές τάσεις στις τάξεις του κόμματος δεν έχουν συμφωνήσει, την ώρα που πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Τζέρεμι Χαντ, της Πένι Μόρντοντ, αλλά ακόμη και του Μπόρις Τζόνσον

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την παραμονή της στην εξουσία για μόλις 45 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Προβάδισμα των Εργατικών

Την ίδια στιγμή στις δημοσκοπήσεις, η εργατική αντιπολίτευση καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της εδώ και δεκαετίες, ενώ μερικές μελέτες προβλέπουν για τους Συντηρητικούς απώλεια εκατοντάδων εδρών. Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ανώτερα στελέχη των Τόρις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας με πρόσωπο κοινής αποδοχής, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας κούρσας διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών ή πρόωρων εκλογών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA