Μενού
  • Α-
  • Α+

Ετοιμος για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ο Ρίσι Σούνακ, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας και την άρνηση του Μπόρις Τζόνσον να μπει στην κούρσα διαδοχής αφού παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κρατήσει τους Τόρις ενωμένους μετά από μία μακρά και ταραχώδη περίοδο στην πολιτική ιστορία της χώρας. 

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Μπόρις Τζόνσον - Δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, πιθανότητα θα οριστεί νέος αρχηγός των Συντηρητικών ακόμα και σήμερα Δευτέρα (24/10), αντικαθιστώντας την Τρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν αυτό συμβεί, θα γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες. 

Ρίσι Σούνακ: Ο εκατομμυριούχος καλείται να βγάλει τη Βρετανία από την ύφεση

Πολυεκατομμυριούχος και πρώην χρηματιστής, ο Ρίσι Σούνακ καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις αποκαθιστώντας την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της Βρετανίας, μειώνοντας δαπάνες. Η Βρετανία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση εξαιτίας του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.  Ταυτόχρονα ο Σούνακ θα προεδρεύσει των Τόρις που τους τελευταίους μήνες περνούν μία κρίση και είναι πολωμένοι ιδεολογικά, τη στιγμή που οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τους Βρετανούς πολιτικούς. 

Η Πένι Μόρντοντ μοναδικό εμπόδιο για την πρωθυπουργία

Ο Σούνακ θα πρέπει πρώτα να επικρατήσει της άλλης υποψήφιας στην κούρσα, της Πένι Μόρντοντ, η οποία αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών στη σημερινή ψηφοφορία. Μέχρι στιγμής, η Μόρντοντ, η οποία είναι πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη περίπου 25 πολιτικών. Περισσότεροι από 150 έχουν στηρίξει τον Σούνακ. Αν η Μόρντοντ δεν πετύχει το απαιτούμενο όριο, ο Σούνακ θα γίνει πρωθυπουργός. Εάν πάντως μείνουν δύο υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει online ψηφοφορία μεταξύ των χιλιάδων μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Μιλάει με συναδέλφους όλο το πρωί», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Εσωτερικών Γκραντ Σαπς, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Σούνακ. Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών lockdown.

Ο πρώτος πρωθυπουργός με ινδική καταγωγή 

Αν ο Ρίσι Σούνακ βγει νικητής, τότε θα γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Ρίσι Σούνακ: Στο πλευρό του η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι

Στο πλευρό του Ρίσι Σούνακ βρίσκεται η πάμπλουτη σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι. Η Μούρτι είναι κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι. Η μητέρα της Σουντά Μούρτι, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian. Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Η Αξάτα Μούρτι γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παντρεύτηκαν το 2009 στην Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα. Η Αξάτα Μούρτι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς» είχε πει η Αξάτα στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνουν στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες. Στο παρελθόν, ο Ρίσι Σούνακ έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων, καθώς η πάμπλουτη σύζυγος δεν πληρώνει φόρους στη Βρετανία, γιατί απολαμβάνει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA