Μενού
  • Α-
  • Α+

Ακρως ανησυχητικά είναι τα όσα αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος δήλωσε χθες Πέμπτη πως βλέπει αυξανόμενες «ενδείξεις» πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, η οποία θα είναι η έβδομη κατά σειρά και η πρώτη της από το 2017. «Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει, όμως οι ενδείξεις δυστυχώς κινούνται προς άλλη κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Γκρόσι στη Νέα Υόρκη. «Όλοι κρατάνε την αναπνοή τους για αυτό, διότι ακόμη μια πυρηνική δοκιμή θα αποτελούσε ακόμη μια επιβεβαίωση πως το πρόγραμμά της που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη κατά τρόπο που είναι απίστευτα ανησυχητικός».

Επί μήνες, ειδικοί και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, πιθανόν στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην ολοκλήρωση του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (16η Οκτωβρίου) και τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές (8η Νοεμβρίου). Ο ΔΟΑΕ καταγράφει δραστηριότητες στο Πούνγκε-ρι, το πεδίο δοκιμών όπου έγιναν οι έξι προηγούμενες δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 2006 ως το 2017, από τον Ιούνιο. «Το παρακολουθούμε στενά», είπε ο κ. Γκρόσι.

Η Πιονγιάνγκ, παρότι υφίσταται ασφυκτικές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, πολλαπλασίασε τις δοκιμές όπλων φέτος, έχει προχωρήσει σε αριθμό εκτοξεύσεων άνευ προηγουμένου, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και συνέχισης του απόλυτου διπλωματικού αδιεξόδου από το 2019. Ο κ. Γκρόσι εκφράστηκε στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διεμήνυσαν την Τετάρτη πως θα αντιδράσουν με «ισχύ χωρίς προηγούμενο» σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA