Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνολικά 12 χρόνια φυλάκισης επιβλήθηκαν στον Ελληνα πολίτη, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, για κατασκοπεία στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open, στον 67χρονο Ελληνα πολίτη, με καταγωγή από τη Συρία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 ετών και τριών μηνών. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί κατασκοπείας.

Ο Αμπάρα είχε συλληφθεί τον Μάιο στην Τουρκία και επί 38 ημέρες αγνοείτο, με τουρκικές πηγές να αναφέρουν πως είναι κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Από την πλευρά της η Αθήνα είχε κάνει λόγο για ένα «χοντροκομμένο fake news». «Ο ισχυρισμός περί Ελληνα πράκτορα που συνελήφθη από τη ΜΙΤ είναι χοντροκομμένο fake news», ξεκαθάρισαν αρμόδιες πηγές εκθέτοντας για ακόμα μια φορά την Αγκυρα και τις (γνωστές) πρακτικές της. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές επισήμαναν αναφορικά με τον Ελληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ότι η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα. Εκτοτε, η Ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.

O 67χρονος επιχειρηματίας ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της Αττικής. Οπως τονίζουν οι συγγενείς του, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα συνεργάζεται με λατομείο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία. Τον Μάιο ταξίδεψε με άλλους Ελληνες επιχειρηματίες στη γειτονική χώρα προκειμένου να επισκεφθεί έκθεση χαλιών και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες. Από τότε, η οικογένειά του είχε χάσει τα ίχνη του.

Κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, ο Αμπάρα φέρεται να συνελήφθη στις 19 Μαΐου, στο Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Είχε πάει εκεί με Ελληνα συνεργάτη του στην επαρχία αυτή της Τουρκίας για να αγοράσουν χαλιά. Εκεί τους επιτέθηκε μία ομάδα ενόπλων με πολιτικά ρούχα και στη συνέχεια τον συνέλαβαν.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα

Τα τουρκικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είχε ως προκάλυψη τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Τουρκία έκανε συλλογή πληροφοριών για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, Σύρους πρόσφυγες και Γκιουλενιστές επιχειρηματίες που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα. Ο συλληφθείς, πάντα σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της χώρας και τις μετέφερε στην ΕΥΠ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το εν λόγω άτομο να συλλέγει, επίσης, πληροφορίες για Σύρους που ζουν στην Τουρκία, καθώς και για επιχειρηματίες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και υποστηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA