Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα υψηλότερά του επίπεδα από το 1997 ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο, φτάνοντας το 85,51%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα. Το προηγούμενο ρεκόρ πληθωρισμού σε ετήσια βάση ανάγεται στο 1997, όταν είχε φθάσει το 85,67%. Τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται ωστόσο από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Nage), οι οποίοι υποστηρίζουν πως η άνοδος των τιμών αγγίζει το 185% σε διάστημα έτους – 115% από την 1η Ιανουαρίου. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι συνεχής από την αρχή του 21ου αιώνα και ενθαρρύνεται κυρίως από τις τακτικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου, στις οποίες προβαίνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Το επιτόκιο αυτό μειώθηκε και πάλι για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο, από 12% σε 10,5%.

Διαφωνούν οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι

Στην Τουρκία, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται υπό αμφισβήτηση από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους. Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Nage) έδωσε στη δημοσιότητα τα δικά της στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 7,18% για τον Οκτώβριο και αγγίζει το 185,34% σε ετήσιο επίπεδο και το 115,82% από την αρχή του 2022. Επικρίσεις έχει δεχθεί η πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τουρκικής İşbank, ο οποίος πρόσφατα ζήτησε την μεταστροφή στον τρόπο λειτουργίας, ώστε να σωθεί η οικονομία. Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η πολιτική του τούρκου προέδρου και κατά συνέπεια της Κεντρικής Τράπεζας επιμένει στην χαλάρωση των επιτοκίων ενόψει των εκλογών του 2023. Στόχος του φαίνεται να είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA