Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Ευρώπη ψάχνει ακόμη οριστική συμφωνία για τα μέτρα που θα λάβει εν όψει του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί, ο χρόνος εξαντλείται και η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων δεν αποκλείεται να κοστίσει σημαντικά στα κράτη - μέλη! Η αδυναμία των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε μία κοινή δέσμη αποφάσεων και ενεργειών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους πολίτες και ανησυχία στους διεθνείς οργανισμούς. Ετσι, οι διαφωνίες που δεν επιλύονται μεταξύ των εταίρων, προκάλεσε την αντίδραση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος προειδοποίησε την Ευρώπη ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να μείνει χωρίς φυσικό αέριο το 2023!

Διαβάστε ακόμη: Οργή Γερμανίας για Ερντογάν: Πότε δεν είπαμε ότι αλλάζουμε στάση υπέρ της Ρωσίας 

Ο χρόνος λοιπόν, δείχνει να εξαντλείται, στις Βρυξέλλες όμως δεν δείχνουν να... ιδρώνουν. Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ, ωστόσο, δεν δικαιολογούν την άνεση των Ευρωπαίων ηγετών γενικότερα, αλλά και ιδιαίτερα των επιτροπών που έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν προτάσεις. «Όταν εξετάζουμε τις τελευταίες τάσεις και πιθανές εξελίξεις στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, βλέπουμε ότι η Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει μια ακόμη πιο σημαντική πρόκληση τον επόμενο χειμώνα.

«Λάβετε άμεση δράση»

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν άμεση δράση για να επιταχύνουν τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας -  και άλλα βήματα για τη διαρθρωτική μείωση της ζήτησης αερίου. Αυτό είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την ευημερία των πολιτών και των βιομηχανιών της και τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Η ανάλυση του κορυφαίου οργανισμού στον κόσμο για τον ενεργειακό τομέα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αναφέρει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα χάσμα προσφοράς - ζήτησης έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου το 2023, εάν η Ρωσία σταματήσει όλες τις παραδόσεις. «Το κενό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό αέριο που απαιτείται για την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων στο 95% της χωρητικότητας, μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης 2023-24», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Ο οργανισμός που παρέχει αναλύσεις και συστάσεις πολιτικής για την παγκόσμια ενέργεια είπε ότι είναι «πολύ απίθανο» η Ρωσία να παραδώσει άλλα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2023 - το ποσό που εκτιμά ότι θα παραδώσει η Ρωσία το 2022 - προειδοποιώντας ότι «οι ρωσικές παραδόσεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν να σταματήσει εντελώς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA