Μενού
  • Α-
  • Α+

Εληξε το μεσημέρι της Παρασκευής (4/11) το θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο που έπεφτε ανεξέλεγκτος στη Γη μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του. Το αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού. Η πτώση επιβεβαιώθηκε από την Κίνα, η οποία νωρίτερα είχε δεχθεί επικρίσεις για την ανεξέλεγκτη επανείσοδο τμήματος του πυραύλου Long March 5, με τον οποίο εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα το τρίτο και τελευταίο τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στην πορεία του διαστημικού σκουπιδιού είχαν βρεθεί το πρωί της Παρασκευής η Ελλάδα και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, αν και η πιθανότητα συντριβής σε κατοικημένη περιοχή ήταν αστρονομικά μικρή.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα, λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας του διαστημικού συντριμμιού, μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού καθώς Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα βρίσκονταν στην πορεία του πυραύλου. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ισπανία έκλεισε το πρωί της Παρασκευής (4/11) ο εναέριος χώρος πάνω από πολλά αεροδρόμια της χώρας, λόγω του κινδύνου από την πτώση του τμήματος του κινεζικού πυραύλου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο εναέριος χώρος πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα έκλεισε προσωρινά το πρωί της Παρασκευής.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Λόγω του κινδύνου που συνδέεται με το πέρασμα του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B μέσα από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ισπανίας, οι πτήσεις έχουν απαγορευτεί εντελώς από τις 09:38 a.m. μέχρι τις 10:18 a.m. στην Καταλονία και άλλες περιοχές», αναφέρθηκε από τις τοπικές Αρχές μέσω Twitter, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Aerospace Corporation, το χρονικό παράθυρο της συντριβής υπολογιζόταν στις 13.20 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή συν ή πλην 3 ώρες. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ποιος είναι ο κινεζικός πύραυλος που αναστάτωσε τον πλανήτη

Πρόκειται για ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B, ένα μεγάλο διαστημικό κινεζικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου. Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που κομμάτια κινεζικού πυραύλου πραγματοποιούν ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη. Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στη δυτική Αφρική. Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το Space.com.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA