Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά τα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκονγκ, «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ, τις «Θημωνιές» του Μονέ, σειρά είχε ο διάσημος πίνακας του Βαν Γκογκ με τον τίτλο «Σπορέας» που εκτίθεται στο μέγαρο Μποναπάρτε της Ιταλίας. Ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή περιέλουσαν με σούπα τον πίνακα που προστατευόταν από τζαμαρία.

Διαβάστε ακόμη: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μοίρασε κουλούρια σε πολίτες στην πλατεία Ταξίμ - Προεκλογική κίνηση λένε αναλυτές

Ο «Σπορέας», ένα έργο που χρονολογείται από το 1888 και εικονίζει έναν χωρικό να σπέρνει το χωράφι του, με έναν τεράστιο ήλιο στο φόντο, εκτίθεται στο μέγαρο Μποναπάρτε της Ρώμης, στο πλαίσιο μιας έκθεσης αφιερωμένης στον Ολλανδό ζωγράφο του 19ου αιώνα. Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στον χώρο της έκθεσης διακρίνονται δύο νεαρές γυναίκες να ρίχνουν ένα υγρό προς τον πίνακα. Μια τρίτη ενώνεται κατόπιν μαζί τους και όλες τους κολλούν τα χέρια τους στον τοίχο, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης τις αποδοκιμάζουν. Ο πίνακας δεν υπέστη ζημιές.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Η επίθεση στην τέχνη είναι μια απεχθής ενέργεια που καταδικάζεται κατηγορηματικά. Ο πολιτισμός, που είναι η βάση της ταυτότητας μας, πρέπει να προστατεύεται και ασφαλώς να μην χρησιμοποιείται ως μεγάφωνο για άλλες μορφές διαμαρτυρίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο. Σύμφωνα με την ομάδα προάσπισης του κλίματος «Last Generation», η ενέργεια αυτή ήταν «μια κραυγή απελπισίας» που δεν μπορεί να εξισωθεί με βανδαλισμό. Η ομάδα προειδοποίησε ότι οι «μη βίαιες ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρις ότου οι πολίτες να λάβουν απαντήσεις από τις κυβερνήσεις τους στο αίτημά τους να διακοπεί η χρήση φυσικού αερίου και άνθρακα» και να γίνουν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA