Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Αμερικανοί προσέρχονται σήμερα (8/11) στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές που μπορεί να δώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στους Ρεπουμπλικανούς, να περιορίσουν τις εξουσίες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τα δύο εναπομείναντα χρόνια της θητείας του και να ανοίξουν τον δρόμο για επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: To ταξίδι ξεκίνησε! Το πρωτοποριακό Tips by Markos κάνει πρεμιέρα από την Αρκαδία

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα είτε πρόωρα είτε με επιστολική ψήφο. Στις εκλογές αυτές το διακύβευμα είναι η πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, τα δύο σώματα του Κογκρέσου, το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη χώρα να «υπερασπιστεί τη δημοκρατία» και την ίδια στιγμή ο ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του υποσχόταν μια «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» την ερχόμενη εβδομάδα - αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κάνει μια νέα απόπειρα για να εκλεγεί πρόεδρος.

Οι ενδιάμεσες εκλογές και η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ

Έπειτα από μια λυσσαλέα προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στον πληθωρισμό, οι ρεπουμπλικάνοι φαίνονται όλο και πιο πεπεισμένοι για τις πιθανότητές τους να στερήσουν από τον Τζο Μπάιντεν τις πλειοψηφίες του στο Κογκρέσο. «Αν θέλετε να βάλετε τέλος στην καταστροφή της χώρας σας και να σώσετε το αμερικανικό όνειρο, οφείλετε να ψηφίσετε αύριο ρεπουμπλικάνους», τόνισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πανταχού παρών σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία, σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Οχάιο, ένα από τα βιομηχανικά προπύργια της χώρας. Τριγυρισμένος από μια πλημμυρίδα από κόκκινα κασκέτα, ο 76χρονος δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε πως θα κάνει «μια πολύ μεγάλη ανακοίνωση την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στο Μαρ-α-Λάγκο», την κατοικία του στη Φλόριντα, ξέροντας καλά πως μια νίκη των υπαρχηγών του στις ψηφοφορίες θα μπορούσε να του προσφέρει το ιδεώδες εφαλτήριο για μια υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι εκλογές αυτές των μέσων της προεδρικής θητείας, που διεξάγονται δύο χρόνια μετά τις προεδρικές του 2020, αποτελούν επίσης ένα δημοψήφισμα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Το κόμμα του προέδρου σπάνια ξεφεύγει από μια ψήφο τιμωρίας. Μέχρι τέλους, το στρατόπεδο του Τζο Μπάιντεν επιδίωξε να συγκεντρώσει τις ψήφους της αριστεράς και του κέντρου παρουσιάζοντας τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση ως απειλή για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά κεκτημένα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση. «Ξέρουμε πως η δημοκρατία μας είναι σε κίνδυνο», δήλωσε ο 79χρονος πρόεδρος σε μια τελευταία προεκλογική στο Μέριλαντ, στις πύλες της Ουάσινγκτον.

Οι τιμές «ρίχνουν» τον Μπάιντεν που δηλώνει αισιόδοξος

Όμως η άνοδος των τιμών -8,2% κατά μέσο όρο σε διάστημα έτους- παραμένει μακράν η κύρια ανησυχία των Αμερικανών και οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί ως «ο πρόεδρος της μεσαίας τάξης» δεν φαίνεται να καρποφορούν. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση έχει πολλές πιθανότητες να πάρει τουλάχιστον 10 με 25 έδρες στην κάτω βουλή - αρκετές για να έχει εκεί την πλειοψηφία. Οι δημοσκόποι είναι πιο συγκρατημένοι όσον αφορά τη Γερουσία, αλλά οι ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να έχουν κι εκεί το πλεονέκτημα. Ενδεχόμενη απώλεια του ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου θα είχε βαριές συνέπειες για τον δημοκρατικό πρόεδρο, ο οποίος μέχρι τώρα λέει πως έχει την «πρόθεση» να είναι υποψήφιος το 2024, οπότε και θα επαναληφθεί ενδεχομένως η μονομαχία του 2020. Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως είναι «αισιόδοξος» αναφορικά με την έκβαση της ψηφοφορίας. Παραδέχθηκε πάντως πως θα είναι «δύσκολο» να διατηρήσει τον έλεγχο της Βουλής. 

Εκλογές: Οι πολιτείες στις ΗΠΑ που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Οι ενδιάμεσες εκλογές θα παιχτούν σε μια «χούφτα» πολιτείες-κλειδιά (τις ίδιες που ήταν αμφίρροπες και στις προεδρικές εκλογές του 2020). Όλοι οι προβολείς είναι έτσι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, πρώην προπύργιο της χαλυβουργίας, όπου ο πολυεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό πρώην δήμαρχο μιας μικρής πόλης Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη θέση στη Γερουσία, καθώς απ' αυτή την έδρα θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία των εξουσιών στην άνω βουλή με τις τεράστιες εξουσίες.

Όπως το 2020, η Τζόρτζια είναι κι αυτή στην καρδιά της αντιπαράθεσης. Ο δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ, πρώτος μαύρος βουλευτής που εξελέγη ποτέ σ' αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου, επιχειρεί να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, Αφροαμερικανό πρώην αθλητή, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τον πρώην πρόεδρο. Η Αριζόνα, το Οχάιο, η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα είναι επίσης θέατρα σφοδρών μαχών, όπου οι δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με υποψηφίους του Ντόναλντ Τραμπ που ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου. Οι μονομαχίες αυτές τροφοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα οι εκλογές αυτές να έχουν καταστεί οι πιο ακριβές ενδιάμεσες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Νέα Υόρκη: Οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν το προπύργιό τους 

Λίγοι άνθρωποι έχουν φανταστεί πως η πόλη και η πολιτεία της Νέας Υόρκης που θεωρούνται προπύργια των προοδευτικών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να περάσουν στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών. Ομως, από τον Οκτώβριο, εν μέσω αύξησης των τιμών των προϊόντων και της ανόδου του αισθήματος ανασφάλειας στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και την τέταρτη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, η διαφορά μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών έχει μειωθεί αισθητά. Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις έδιναν την απερχόμενη Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθριν Χόκολ να χάνει έναντι του Ρεπουμπλικάνου Λι Ζέλντιν, τον οποίο στηρίζει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Από τις δέκα μονάδες η διαφορά τους πέρασε στις τέσσερις, ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα στον Ζέλντιν. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων εκλέγονται 26 βουλευτές, από τους οποίους οι 19 ήταν Δημοκρατικοί, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να κερδίσουν εννέα από αυτές τις έδρες στις εκλογές, σύμφωνα με τους New York Times.

Η 64χρονη Χόκολ –η οποία δεν εξελέγη αλλά αντικατέστησε τον Άντριου Κουόμο το 2021 όταν αυτός αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου είναι αντιμέτωπη για τη θέση του κυβερνήτη με τον 42χρονο Ζέλντιν, βουλευτή στην πρώτη εκλογική περιφέρεια πολιτείας.  Σύμφωνα με τον Τζέι ΝτιΝτάπερ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Marist Polls, φέτος «υπάρχουν οι πιο ρεαλιστικές πιθανότητες ένας Ρεπουμπλικάνος να βρεθεί επικεφαλής της πολιτείας της Νέας Υόρκης» από την εποχή του προηγούμενου συντηρητικού κυβερνήτη Τζορτζ Πατάκι (1995-2007). Οι επιπτώσεις θα ήταν «φοβερές για τους Δημοκρατικούς», εκτίμησε ο ΝτιΝτάπερ, αν «οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώσουν σε όλη τη χώρα "κερδίσαμε τη Νέα Υόρκη"», αν και η ίδια η μεγαλούπολη θα παραμείνει στα χέρια ενός Δημοκρατικού, του δημάρχου Έρικ Άνταμς.

Ένδειξη της ανησυχίας της αριστεράς στη Νέα Υόρκη από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Χόκολ τις τελευταίες ημέρες παρέλασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αλλά και η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον. Ο Μπάιντεν κάλεσε τους Δημοκρατικούς «να ψηφίσουν» για να «σώσουν τη Δημοκρατία»και να «επιλέξουν μεταξύ δύο θεμελιωδώς διαφορετικών οραμάτων για την Αμερική». Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα περιγέλασε την «απελπισία» των Δημοκρατικών «να σώσουν την πλειοψηφία τους» και προέβλεψαν «την αποτυχία του Μπάιντεν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA