Μενού
  • Α-
  • Α+

«Είναι ημέρα μνήμης για τη Νύχτα των Κρυστάλλων! Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με περισσότερο τρυφερό τυρί στο τραγανό κοτόπουλό σας. Τώρα στο KFCheese!», ανέφερε το διαφημιστικό μήνυμα της γνωστής αλυσίδας fast food και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις αφού αναφερόταν στο ναζιστικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας το 1938. Πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν έντονα σε αυτό το ανιστόρητο διαφημιστικό και κατηγόρησαν την εταιρεία για αναισθησία, καθώς επέλεξαν να «γιορτάσουν» την ημέρα που θεωρείται ως η «αρχή του Ολοκαυτώματος». Μία ώρα αργότερα, η εταιρεία έστειλε απολογητικό μήνυμα, αποδίδοντας το λάθος της «σε αυτοματοποιημένη ειδοποίηση. Λυπούμαστε πολύ, θα ελέγξουμε άμεσα τις εσωτερικές μας διαδικασίες ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό. Παρακαλώ συγχωρήστε αυτό το λάθος», ανέφερε στο μήνυμά της, σύμφωνα με το BBC.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο Ντάνιελ Σούγκαρμαν, Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων των Βρετανών Εβραίων, περιέγραψε το αρχικό μήνυμα του KFC ως «απολύτως αποτρόπαιο». Η Ντάλια Γκρίνφελντ, η αναπληρώτρια διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Εβραϊκή ΜΚΟ Anti-Defamation League, έγραψε στο Twitter: «Πόσο λάθος μπορείς να κάνεις με την Kristallnacht KFC Γερμανίας. Ντροπή σου»! Σε δήλωσή της προς το περιοδικό Newsweek, η KFC Γερμανίας επέρριψε την ευθύνη για το μήνυμα σε ένα «bot» (αυτόματο λογισμικό), λέγοντας ότι η «αυτόματη ειδοποίηση (push) «συνδέθηκε με ημερολόγια που περιλαμβάνουν εθνικές εορτές». Πρόσθεσε ότι ζήτησε «ειλικρινά» συγγνώμη για το «μη προγραμματισμένο, αναίσθητο και απαράδεκτο μήνυμα. Κατανοούμε και σεβόμαστε τη βαρύτητα και την ιστορία αυτής της ημέρας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ισότητα, την ένταξη και το ανήκειν σε όλους», ολοκλήρωσε την απολογία της η εταιρεία.

Η «Νύχτα των Κρυστάλλων»

Ο όρος Kristallnacht (Κρίσταλναχτ), που σημαίνει στα γερμανικά η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Ο όρος Reichskristallnacht (Ράιχσκρισταλναχτ), κατά λέξη, «Αυτοκρατορική Νύχτα των Κρυστάλλων». Ο όρος Pogromnacht (Πογκρόμναχτ), δηλαδή η «Νύχτα του Πογκρόμ». Όποιον όρο και αν χρησιμοποιήσει κανείς είναι δύσκολο να περιγράψει το μίσος που εκδηλώθηκε εκείνη τη νύχτα στη Γερμανία. Ένα μαζικό πανεθνικό πογκρόμ με στόχο τους Εβραίους πολίτες όλης της χώρας το οποίο εκδηλώθηκε με αφορμή μια δολοφονία που έγινε στο Παρίσι αλλά ως αιτία είχε το άσβεστο μίσος των Ναζί κατά των Εβραίων.

Οι νεκροί - ανάμεσά τους και πολλοί αυτόχειρες, που προτίμησαν να βάλουν μόνοι τους τέλος στη ζωή τους αντί να υπομείνουν τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς της ναζιστικής θηριωδίας - ξεπέρασαν τους 400. Ανάμεσά τους και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν με Εβραίους. Περίπου 1575 Συναγωγές και άλλοι εβραϊκοί χώροι συγκέντρωσης και προσευχής παραδόθηκαν στις φλόγες. Εβραϊκά νεκροταφεία βανδαλίστηκαν, σπίτια κατεδαφίστηκαν, διαμερίσματα ερειπώθηκαν, ενώ χιλιάδες εβραϊκά καταστήματα καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν εκείνο το βράδυ. Το πρωί της 10 Νοέμβρη οι δρόμοι στις Εβραϊκές συνοικίες ήταν σπαρμένοι με σπασμένα τζάμια, τα υπολείμματα από τις βιτρίνες των καταστημάτων και τα παράθυρα των σπιτιών. Πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα ισοπεδώθηκαν, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA