Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον πρώτο στόλο drone - καμικάζι στον κόσμο ναυπηγεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να επεκτείνει την αντεπίθεση των δυνάμεων του κατά των Ρώσων και στη θάλασσα. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που δημιουργεί νέα δεδομένα αναφορικά με τις έως τώρα γνωστές τακτικές διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων αφού μετά τη χρήση των τουρκικών UAV Bayraktar ο ουκρανικός στρατός διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να εξαπολύσει μαζικά χτυπήματα σε ναυτικούς στόχους με μη επανδρωμένα ταχύπλοα.

Διαβάστε ακόμη: Διαβάστε ακόμη: Το δεύτερο επεισόδιο του Tips by Markos είναι εδώ: Η εξόρμηση στην Αρκαδία συνεχίζεται

Τα μήκους 5,5 μέτρων ουκρανικά σκάφη drone μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικά βάρους 200 κιλών σε μεγάλες αποστάσεις κατευθυνόμενα με 80 χλμ την ώρα προς τα ρωσικά πολεμικά πλοία ώστε να συγκρουστούν μαζί τους προκαλώντας έκρηξη ικανή να τα βυθίσει. Για το σκοπό αυτό, η ουκρανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων, που θα τις επιτρέψουν να ναυπηγήσει συνολικά 100 σκάφη - καμικάζι για τη διεξαγωγή ανορθόδοξου ναυτικού πολέμου

Περισσότερους από 4.500 πυραύλους

Με βάση τις εκτιμήσεις των Ουκρανών, από την αρχή της εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει περισσότερους από 4.500 πυραύλους με το 20% εξ αυτών να έχουν εκτοξευτεί από πλοία και υποβρύχια. Η απουσία ουκρανικού στόλου, καθώς το 80% των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων καταστράφηκε κατά την κατάληψη της Κριμαίας το 2014, έδωσε τη δυνατότητα στη Μόσχα να επιτίθεται χωρίς ουσιαστική απειλή.

Τα πράγματα άλλαξαν στις 29 Οκτωβρίου όταν ουκρανικά drone έπληξαν στο απόλυτο σκοτάδι ρωσικά πλοία στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές ακόμα και η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η φρεγάτα «Admiral Makarov». Η ριψοκίνδυνη επιχείρηση των Ουκρανών αιφνιδίασε το Κρεμλίνο, καθώς οι Ρώσοι ναύαρχοι δε θεωρούσαν ότι το Κίεβο είχε τη δυνατότητα να οργανώσει και να εκτελέσει ένα τέτοιο πλήγμα. 

Ξεμπλοκάρει «δρόμους» για πλοία με σιτηρά

Σε αυτό το νέο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων με την ανακατάληψη της Χερσώνας να έχει ανυψώσει το ηθικό των Ουκρανών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέτει ως στόχο να ρίξει το συντομότερο δυνατό στη θάλασσα 100 μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας. Εάν συμβεί αυτό από τη μία πλευρά θα καταφέρει να εμποδίσει τα ρωσικά πλοία να προσεγγίζουν την Ουκρανία αφού θα αποτελούν εφικτούς στόχους για τα drone - καμικάζι. Από την άλλη, ο μη επανδρωμένος στόλος θα έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών αναγνώρισης και επιτήρησης ακτών μεγάλης εμβέλειας, συνοδείας και υποστήριξης πολεμικών και εμπορικών πλοίων, υπεράσπισης των ουκρανικών βάσεων και αντιμετώπισης αμφίβιων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η υπό ναυπήγηση ναυτική δύναμη θα χρησιμοποιηθεί και για να ξεμπλοκάρει ο διάδρομος για τα πλοία, που μεταφέρουν σιτηρά για ολόκληρο τον κόσμο με το Κίεβο να εκτιμά ότι η εμφάνιση 100 σκαφών πολλαπλών αποστολών θα αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων στο ναυτικό μέτωπο ύστερα μάλιστα από τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva και την ανακατάληψη στο Φιδονήσι.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί στη Μαύρη Θάλασσα

Το εγχείρημα των Ουκρανών δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς κόστος του drone-καμικάζι ανέρχεται σε μόλις 250.000 δολάρια. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το σκάφος, που διαθέτει σύστημα αυτόματου πιλότου, εξοπλισμός νυχτερινής όρασης, σύστημα επικοινωνίας ικανό να λειτουργεί σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου, εφεδρικές μονάδες επικοινωνίας και μονάδα μάχης καθώς και ένας επίγειος αυτόνομος σταθμός ελέγχου. Το πιο σημαντικό όλων όμως είναι πως το πρόσφατο χτύπημα στη Σεβαστούπολη απέδειξε ότι αυτές οι μικρές μονάδες επιφανείας, που η αξία τους και τα βασικά χαρακτηριστικά τους παραπέμπουν σε σκάφη αναψυχής, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα εξαπολύοντας καταστροφικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών πλοίων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. 

Σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία που έχουν αποδεσμεύσει οι Ουκρανοί, η ακτίνα δράσης του σκάφους ξεπερνά τα 400 χλμ ενώ μέσω δορυφορικής πλοήγησης από ένα επίγειο «αυτόνομο» κέντρο ελέγχου κατευθύνεται προς τους στόχους, που θα πλήξει ύστερα από σύγκρουση μαζί τους. Την κίνηση και την επιτάχυνση του έως τα 80 χλμ την ώρα εξασφαλίζει 3κύλινδρος κινητήρας με τη φονική τορπίλη επιφανείας να εκρήγνυται όταν οι αισθητήρες του έρθουν σε επαφή με τους εχθρικούς ναυτικούς στόχους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA