Μενού
  • Α-
  • Α+

Ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή... επιτέθηκαν σε ακόμα έναν πίνακα ζωγραφικής, για τον οποίο εκφράζονται ακόμα και φόβοι πως έχει υποστεί καταστροφές. Οι ακτιβιστές της Last Generation πέταξαν ένα μαύρο υγρό, το οποίο ενδέχεται να είναι πετρέλαιο, στο έργο «Θάνατος και Ζωή» του Γκούσταφ Κλιμτ, στο μουσείο Leopold της Βιέννης. Το μουσείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ελπίζουμε να μην έχει καταστραφεί ο πίνακας».

Διαβάστε ακόμη: Το δεύτερο επεισόδιο του Tips by Markos είναι εδώ: Η εξόρμηση στην Αρκαδία συνεχίζεται

«Συντηρητές επιχειρούν να καθορίσουν κατά πόσον υπέστη βλάβη ο πίνακας που προστατεύεται από γυαλί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μουσείου, Κλάους Ποκόρνι. Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Last Generation μέσω των social media, διακρίνονται δύο μέλη της να πετούν με μπουκάλι ένα μαύρο υγρό στο φημισμένο έργο του Αυστριακού ζωγράφου, προτού τους συλλάβει το προσωπικό του μουσείου. «Σταματήστε την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Οδεύουμε τρέχοντας προς μια κλιματική κόλαση», φώναξε ο ένας από τους ακτιβιστές. Η είσοδος στο μουσείο Leopold ήταν δωρεάν σήμερα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που χρηματοδοτεί ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV.

Επιθέσεις σε έργα τέχνης 

Αρκετές είναι οι επιθέσεις σε έργα τέχνης το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη. Ακτιβίστριες της Just Stop Oil μπήκαν στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο και πέταξαν δύο κονσέρβες σάλτσα ντομάτας Heinz, στον διάσημο πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ. Επίσης ακτιβιστές του γερμανικού παραρτήματος της Last Generation, έριξαν πουρέ στον πίνακα «Les Meules» (Σωροί από Aχυρα) του Κλοντ Μονέ στο μουσείο Μπαρμπερίνι στο Πότσνταμ της Γερμανίας. Ακτιβιστές στο μουσείο Μαουριτσχάους, στη Χάγη της Ολλανδίας, περιέλουσαν το τζάμι που περιβάλει τον πίνακα «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ. Οι δυο τους φορούσαν μπλουζάκια της οργάνωσης «Just Stop Oil».

Ο «Σπορέας» του Βαν Γκογκ που εκτίθεται στο μέγαρο Μποναπάρτε της Ιταλίας ήταν επίσης θύμα των ακτιβιστών της Last Generation που περιέλουσαν με σούπα το προστατευτικό τζάμι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA