Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελικά εξασφάλισε το πολυπόθητο φωτογραφικό στιγμιότυπο δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Μάλιστα, η τουρκική προεδρία υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να στηρίζει το αίτημα της Αγκυρας για εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 με τον Λευκό Οίκο να μην επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό εστιάζοντας στο στενό συντονισμό των δύο χωρών για θέματα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ο,τι και αν συζητήθηκε σε αυτή τη σύντομη και σε κάθε περίπτωση ανεπίσημη συνάντηση η πραγματικότητα είναι ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται σοβαρά εξαιτίας των άγνωστων προθέσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον σφιχτό εναγκαλισμό του με το Κρεμλίνο να προβληματίζει έντονα τη Δύση. 

Προβληματισμός όμως επικρατεί και στη γείτονα αναφορικά με το πλαίσιο της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου. Ενα έργο, που, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, χρηματοδοτείται απευθείας από τη Μόσχα τη στιγμή, που η τουρκική αντιπολίτευση θέτει σειρά ερωτημάτων για τα ανταλλάγματα, που έχει συμφωνήσει ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογο του υπό το φόβο ότι οι πιθανές παραχωρήσεις θα ανατρέψουν το δυτικό προσανατολισμό της χώρας βάζοντας τη σε μεγάλες περιπέτειες. 

Την κατάσταση περιπλέκει δημοσίευμα της ερευνητικής ιστοσελίδας Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, σύμφωνα με το οποίο, υπάρχει συμφωνία Αγκυρας-Μόσχας για την εγκατάσταση ρωσικών ραντάρ και πυραυλικών συστημάτων για την προστασία του πυρηνικού σταθμού σε απόσταση 280 μιλίων από τη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στη Μαλάτεια, που αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής προστασίας της Συμμαχίας. Η προοπτική αυτή προκαλεί αντιδράσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης να ρωτούν στην τουρκική εθνοσυνέλευση με ποιο σκεπτικό και σε ποια βάση το λογισμικό για αυτό το κρίσιμο σύστημα θα αφεθεί αποκλειστικά στους Ρώσους και πώς θα ξεχωρίζει φίλους και εχθρούς. 

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι όροι της συμφωνίας για την κατασκευή του εργοστασίου περιλαμβάνουν σύστημα ραντάρ κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση και πιθανά την ανάπτυξη από τη Ρωσία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι S-400, με το πρόσχημα της παροχής ασφάλειας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε στη διμερή συμφωνία ούτε στους κανονισμούς, που έχουν εγκριθεί στην Τουρκία για την κατασκευή του έργου, το θέμα αυτό πυροδοτεί πολιτικές συζητήσεις ενώ έχουν κατατεθεί και δικαστικές προσφυγές. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή της αντιπολίτευσης Σερκάν Τοπάλ.  «Φέρνετε μια ατομική βόμβα στο Ακούγιου και δίνετε το κουμπί στον Πούτιν και το Κρεμλίνο». Μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος στο ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει ραντάρ και πυραύλους στο Ακούγιου είναι η απόσταση του από την πολύ σημαντική βάση ραντάρ στη Μάλατεια, που συνεργάζεται με βάσεις στη Ρουμανία και την Πολωνία αποτελώντας έναν κομβικό κρίκο στη νατοϊκή αντιπυραυλική αλυσίδα. 

Τα ερωτήματα στην τουρκική πολιτική σκηνή όμως πληθαίνουν από το πέπλο αδιαφάνειας, που, όπως καταγγέλλεται, καλύπτει από την πρώτη στιγμή το πλαίσιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού με τους Ρώσους να προωθούν τη δική τους ατζέντα, την οποία φέρεται να έχει αποδεχτεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό συνηγορεί, όπως σημειώνει το Nordic Monitor, η κίνηση του μοναδικού Τούρκου, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του εργοστασίου, Χασάν Ζαπσού να μηνύσει τη ρωσική κοινοπραξία ισχυριζόμενος ότι η ρωσική πλευρά τον απέκλεισε από τη λήψη αποφάσεων. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο άλλοτε στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι η εγκατάσταση ραντάρ στον πυρηνικό σταθμό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία ενώ μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται ούτε με την τουρκική εξωτερική πολιτική. 

Στο μεταξύ, ύποπτη φαντάζει στα μάτια της αντιπολίτευσης και η έκταση των 10 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, στην οποία κατασκευάζεται το εργοστάσιο, καθώς αντίστοιχα έργα λειτουργούν σε περιοχές εμβαδού κατά μέσο όρο 1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Αυτή η χαώδης διαφορά υποδηλώνει, κατά Τούρκους βουλευτές, τους μυστικούς σχεδιασμούς της Ρωσίας για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, τους οποίους προς το παρόν κρατά μυστικούς η τουρκική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζήτησε προ 20μέρου τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει ζητήματα ασφάλειας για το σύστημα ραντάρ, που θα κατασκευάσει η Ρωσία στο Ακούγιου. Παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης ότι μια βάση ραντάρ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και να παραβιάσει την κυριαρχία της το ψήφισμα απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA