Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε βραδιά με έντονο παρασκήνιο που θα μπορούσε να γράψει ένα καταπληκτικό... πολιτικό θρίλερ αναδείχτηκε η χθεσινή νύχτα, μετά τα χτυπήματα πυραύλων στα πολωνικά εδάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, που παραλίγο να προκαλέσει μία γενικευμένη σύρραξη στο ΝΑΤΟ. Οι επαφές ηγετών και αξιωματούχων ήταν συνεχείς και γεμάτες ένταση, προκειμένου να μπορέσουν να μετριαστούν οι αντιδράσεις τόσο της πολωνικής πλευράς, όσο και της ουκρανικής που έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στην «φιλοπόλεμη» Ρωσία. Η ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» αποκαλύπτει το δραματικό παρασκήνιο στη G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχεδόν να... απαιτεί από τον Τζο Μπάιντεν το ΝΑΤΟ να... χτυπήσει στη Μόσχα!

Ηταν μια μακρά νύχτα για τους ηγέτες της G20 που συνεδριάζουν στο Μπαλί και περισσότερο, όταν έφτασαν τα νέα από την Πολωνία όπου οι δύο πύραυλοι κατέπεσαν σε χωριό κοντά στην Ουκρανία σκοτώνοντας δύο πολίτες. Το ενδεχόμενο οι πύραυλοι να ήταν ρωσικοί που προορίζονταν για την Ουκρανία ήταν -τις πρώτες ώρες τουλάχιστον- ισχυρό. Αυτό άνοιγε μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως ποια θα ήταν η απάντηση της Συμμαχίας και ευρύτερα της Δύσης σε μια επίθεση από τη Ρωσία σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. «Μεταξύ του Μπαλί (όπου ήταν ξημερώματα Τετάρτης), του Κιέβου και της Βαρσοβίας (βράδυ Τρίτης) αλλά και της Ουάσιγκτον (απόγευμα Τρίτης) το διπλωματικό παρασκήνιο ήταν έντονο», αναφέρει η «Corriere della Sera».

Οπως ήταν φυσικό, η κινητοποίηση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ήταν άμεση: H Πολωνία συγκάλεσε αργά την Τρίτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε επίμονα την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι οι φονικοί πύραυλοι ήταν ρωσικοί «ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20». Εξάλλου ήταν μια ημέρα συνεχών πυραυλικών επιθέσεων στη χώρα του -περί τους 100 έπεσαν την Τρίτη σε μεγάλες πόλεις σε πολιτικούς στόχους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Σε ρόλο... πυροσβεστών Σάλιβαν - Μπλίνκεν

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατευναστικό ρόλο απέναντι στους δύο ηγέτες ανέλαβαν όλη τη νύχτα της Τρίτης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν. Η ιταλική εφημερίδα εξηγεί ότι η Δύση πρέπει να «περιορίσει τον Πούτιν», αλλά με τρόπο που δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σε έναν ευρύτερο, παγκόσμιο πόλεμο - εκτός και αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Ομως, ενώ ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία, δεν παραλείπει να κρατά, τουλάχιστον η αμερικανική διπλωματία, ανοιχτό το ενδεχόμενο του διαλόγου για μια διαπραγμάτευση με τον Πούτιν πάνω στη βάση του «τίποτα για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».

Προς το παρόν, το ζήτημα δείχνει να έκλεισε την Τετάρτη, με τον Τζο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ να τονίζουν ότι ήταν ουκρανικός πύραυλος που από λάθος κατέπεσε στην Ουκρανία και την Πολωνία να μιλά για ατυχές περιστατικό χωρίς για την ώρα να ζητά παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία, πάντως, δια του προέδρου Ζελένσκι επιμένει ότι ήταν ρωσικός πύραυλος και απαιτεί να λάβει μέρος στις έρευνες που γίνονται στην Πολωνία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA