Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ρωσία δίνει στην Ουκρανία μια χαμένη μάχη, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης». «Για αυτό, η έκκλησή μου προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει: σταματήστε τους παράλογους σκοτωμούς, αποσύρετε όλα τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία και συμφωνήστε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση», είπε ο καγκελάριος νωρίτερα απόψε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Σολτς, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, καταδίκασε επίσης τις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία ως «τρομοκρατία με βόμβες κατά του άμαχου πληθυσμού». Το γεγονός ότι η Ρωσία εδώ και εβδομάδες «ρίχνει τις βόμβες της εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών δεν είναι μόνο ανυπόφορο, αλλά και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και καταδεικνύει για ακόμη μια φορά «πόσο αδίστακτος και ανελέητος» είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο, κατέληξε ο γερμανός καγκελάριος.

Υπέρ διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό

Παράλληλα, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επαναβεβαίωσε τη στήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να στηρίξει ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για «καλές ευκαιρίες» περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τόνισε την αλληλεγγύη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία σηκώνει μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό και, αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να εργαζόμαστε από κοινού και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τη Γερμανία, τόσο για τη συνεπή «θέση αρχών» που τηρεί στο Κυπριακό, όσο και για την έμπρακτη αλληλεγγύη που επιδεικνύει στο μεταναστευτικό, καθώς ανέλαβε 500 αιτούντες άσυλο οι οποίοι είχαν φθάσει στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση των μεταναστών» από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι έχει διαβιβάσει στοιχεία και στη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το πώς μετανάστες προωθούνται από την Τουρκία μέσω της Νεκρής Ζώνης, στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Στο πλαίσιο της ΕΕ, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά - δεν μπορεί κανείς να μείνει μόνος με αυτές τις προκλήσεις. Αν δούμε την ιστορία, πάντα υπήρχαν δυο-τρεις χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο βάρος και ήταν λάθος όταν άλλες χώρες έλεγαν ότι αυτό δεν τις αφορούσε (...) Ελπίζω να πήραμε όλοι τα μαθήματά μας από αυτό», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς για το θέμα και αναφέρθηκε στην υποδοχή κάποιων από τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία. «Πρόκειται για βιωμένη αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν ευρωπαϊκοί τρόποι νόμιμης έλευσης αυτών των ανθρώπων, αλλά και επιστροφής τους στις χώρες προέλευσης. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Σολτς τόνισε ότι το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στις σχέσεις συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. «Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία και να στηρίξει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τουρκία. Δεν υπάρχει εδώ συνετή εναλλακτική. Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε μαζί και όχι ο ένας σε βάρος του άλλου. Η πορεία που έχουμε δρομολογήσει είναι η σωστή», είπε σχετικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA