Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ελον Μασκ έχει καταφέρει να «διώχνει» κόσμο από το νέο του «τσιφλίκι», το Twitter, και λίγη ώρα μετά να γίνεται... πρώτο trend στην πλατφόρμα. Αυτή τη φορά, ο νέος σταρ ακούει στο όνομα Σαμ Χάρις, που είναι πολύ περισσότερα από ένας απλός αστέρας. Ο Χάρις είναι Αμερικανός φιλόσοφος που έγινε γνωστός για την κριτική του στη θρησκεία, και ειδικότερα στο Ισλάμ, και συγκαταλέγεται στους  «Τέσσερις Καβαλάρηδες» του Νέου Αθεϊσμού, μαζί με τους Ρίτσαρντ Ντόκινς, Κρίστοφερ Χίτσενς και Ντάνιελ Ντένετ. Ανέβηκε στην κορυφή των trends, επειδή αποφάσισε να διαγράψει τον λογαριασμό του στο Twitter λόγω... Τραμπ. 

«Ο Σαμ Χάρις πίστευε ότι η επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ είναι πραγματικά η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία που αντιμετώπισε η Δύση. Αντί να πολεμήσει μέχρι θανάτου για τα πιστεύω του, όπως θα έπρεπε, τράπηκε σε φυγή. Δεν έχει απλώς άδικο, είναι δειλός» γράφει ένας χρήστης στην πλατφόρμα, κόντρα στους πανηγυρισμούς των άλλων χρηστών που στηρίζουν την απόφαση του φιλοσόφου. Ο «πόλεμος» με τον Τραμπ, όμως, δεν είναι φρέσκος. Ο «καβαλάρης» του αθεϊσμού» κατάφερε να γίνει ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός των δεξιών μέσων ενημέρωσης αφού ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι η συγκάλυψη των μέσων και της κυβέρνησης για να κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ εκτός εξουσίας θα ήταν δικαιολογημένη. Οι δεξιοί σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δήλωση, αντιμετωπίζοντας τον Χάρις ως την ενσάρκωση της φιλελεύθερης σκέψης, με αποτέλεσμα  να υποστηρίζουν πως οι συγκαλύψεις, η εξαπάτηση και άλλα αθέμιτα μέσα είναι αποδεκτά αν είναι να παραμείνει ο Τραμπ εκτός εξουσίας. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ποιος είναι ο Σαμ Χάρις 

Ο Χάρις είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τα κείμενά του σχετικά με την πίστη και τη θρησκεία, αλλά έχει εμβαθύνει σε άλλα θέματα, τα οποία φαίνεται να επικεντρώνονται στην κατανόηση της ηθικής και της ηθικής τόσο από φιλοσοφική όσο και από φυσιολογική προοπτική. Δεν είναι απλώς ένας παραγωγικός στοχαστής και συγγραφέας. Είναι επίσης ένας ειλικρινής σχολιαστής που λέει πράγματα που θυμώνουν πολλούς ανθρώπους και που τραβούν την προσοχή. Αρχικά χρησιμοποίησε αυτή την τακτική εξοργίζοντας τους Χριστιανούς στο Διαδίκτυο και τη συνέχισε όταν έστρεψε το ενδιαφέρον του στους μουσουλμάνους. O Χάρις ισχυρίζεται πως κάθε θρησκεία περιέχει κακές ιδέες, αποκαλώντας τις μια ως μια από την μεγαλύτερη σπατάλη ευφυϊας που επινοήθηκε. Συγκρίνει τις σύγχρονες θρησκείες με αρχαιότερες, όπως το Δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων, το οποίο κάποτε θεωρείτο ως γεγονός, αλλά έχει εξαφανιστεί σήμερα. Διαφωνεί με την χρήση της λέξης άθεος, καθώς, όπως δήλωσε σε μια συνέντευξη του «δεν έχουμε ειδική λέξη για κάποιον που δεν πιστεύει στον Δία, άρα μπορούμε να πούμε πως όλοι είναι άθεοι όσον αφορά τον Δία. Και δεν έχουμε λέξη που να περιγράφει ότι δεν πιστεύει κανείς στην αστρολογία». 

Ο Χάρις γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1967, στο Λος Αντζελες. Ο πατέρας ήταν ηθοποιός και η μητέρα του τηλεοπτική παραγωγός. Ο πατέρας του προερχόταν από οικογένεια που συνδεόταν με το χριστιανικό κίνημα των Κουακέρων και η μητέρα του είναι κοσμική Εβραία. Μεγάλωσε με την μητέρα του, αφού οι γονείς του χώρισαν όταν ο Χάρις ήταν δυο ετών. Ο Χάρις δήλωσε πως η ανατροφή του ήταν εντελώς κοσμική και σπάνια συζητούσαν για θρησκευτικά θέματα. Καθώς ήταν φοιτητής στο Στάνφορντ, ο Χάρις έκανε πείραμα με το ψυχεδελικό φάρμακο MDMA (έκσταση) όπου κατέγραψε τα συμπεράσματα και μίλησε για την εμπειρία του.

Η εμπειρία τον οδήγησε να αναζητήσει πνευματικές εμπειρίες χωρίς την χρήση φαρμάκων. Εγκατέλειψε το Στάνφορντ και πήγε στην Ινδία και Νεπάλ, όπου μελέτησε τον διαλογισμό με βουδιστές και Ινδουιστές θρησκευτικούς δασκάλους.Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1997, επέστρεψε στο Στάνφορντ για να ολοκληρώσει το πτυχίο του στην φιλοσοφία. Ξεκίνησε το πρώτο του βιβλίο αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.Στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, απέκτησε διδακτορικό στην γνωστική νευροεπιστήμη το 2009.  Χρησιμοποίησε λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να εξετάσει την σχέση της πίστης, της απιστίας και της αβεβαιότητας με τον εγκέφαλο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA