Μενού
  • Α-
  • Α+

Ετοιμος να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να επανεκλεγεί είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεγονός, που τον καθιστά όχι μόνο απρόβλεπτο αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο. Πρόκειται για μία κοινή πλέον διαπίστωση σε διεθνές επίπεδο με το χρόνο μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, που μετρά αντίστροφα, να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται από τη μία πλευρά αποφασισμένος για όλα, τάζοντας από την άλλη τα πάντα στους συμπατριώτες του προκειμένου να ανανεώσουν τη θητεία του. Για το λόγο αυτό, μετά το παρανοϊκό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τους επεκτατικούς χάρτες, που βαφτίζουν τουρκικά τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, τα «σύνορα της καρδιάς» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπερνούν τα στενά όρια της Ανατολικής Μεσογείου διαγράφοντας διαστημική τροχιά! 

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Προεκλογικό σόου - Απέτρεψε απόπειρα αυτοκτονίας

Παρά τη φτωχοποίηση της τουρκικής κοινωνίας με τον πληθωρισμό να τείνει να προσεγγίσει το 100% και παράλληλα με το πολεμικό μέτωπο, που άνοιξε ξανά στη Συρία, το τουρκικό καθεστώς επιστρατεύει ακόμα και την κατάκτηση της... Σελήνης ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος μέχρι τις κάλπες του καλοκαιριού. Η αποστολή του πρώτου Τούρκου αστροναύτη στο Διάστημα και η ύψωση της ημισελήνου στη Σελήνη και μάλιστα όχι κάποια στιγμή αόριστα στο μέλλον αλλά εντός του 2023 (!) είναι το τελευταίο κυβερνητικό αφήγημα στη γείτονα. Οι μακέτες με τους τουρκικούς πυραύλους και τα διαστημόπλοια έτοιμα να εξερευνήσουν το Διάστημα δεν είναι γνωστό εάν και σε ποιο βαθμό έχουν απήχηση στους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται και το εθνικό νόμισμα να έχει γίνει εδώ και καιρό αστρόσκονη!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει σίγουρος για την κατάκτηση του Διαστήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συμφωνία μεταξύ της τουρκικής διαστημικής εταιρείας και της αμερικανικής εταιρείας Axiom Space για την αποστολή της πρώτης επανδρωμένης τουρκικής αποστολής στο Διάστημα. Η συνεργασία αυτή αφορά στην εκπαίδευση και στην παροχή υπηρεσιών πτήσης του Τούρκου αστροναύτη, η διαδικασία επιλογής του οποίου είναι ακόμη σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, όταν βρεθεί ο Τούρκος διαστημικός ταξιδιώτης θα εκπαιδευτεί από την τεξανή εταιρεία, που κατασκευάζει τον πρώτο εμπορικό διαστημικό σταθμό, για μια μελλοντική ερευνητική αποστολή. 

Η συμφωνία για τις διαστημικές πτήσεις υπογράφηκε επίσημα στο πρόσφατο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο (IAC) στο Παρίσι με το βλέμμα στην 100ή επέτειο από την ίδρυση του τουρκικού κράτους με στόχο να σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή του πρώτου Τούρκου αστροναύτη στο διάστημα. Ο φιλόδοξος 10ετής διαστημικός οδικός χάρτης της Τουρκίας περιλαμβάνει αποστολές στη χαμηλή τροχιά της Γης και της Σελήνης καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων δορυφορικών συστημάτων. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του εθνικού διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας, κατά τους εορτασμούς της 100ης επετείου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επαφή με το φεγγάρι. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου της διαστημικής αποστολής θα γίνει η πρώτη ανώμαλη προσγείωση στη Σελήνη με τον εθνικό πύραυλο, που θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε τροχιά μέσω διεθνούς συνεργασίας στα τέλη του 2023. Στο δεύτερο στάδιο θα επιχειρηθεί ήπια προσγείωση στο φεγγάρι. Η επιτυχία της αποστολής θα σημάνει την είσοδο της Τουρκίας στο κλειστό κλαμπ των χωρών, που έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής επιστημονικών δραστηριοτήτων στο Διάστημα. Μία τέτοια προοπτική θα δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για πολλούς τομείς, από την τεχνολογία εξοπλισμού ανθεκτικού στην ακτινοβολία έως τις επικοινωνίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο μεταξύ, στο εύλογο ερώτημα, που διατυπώνεται από πολλές πλευρές στην Αγκυρα, «τι μας χρειάζεται το διαστημικό πρόγραμμα όταν οι πολίτες δυσκολεύονται για τα προς το ζην», οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντούν ότι μπορεί τα προγράμματα αυτά να έχουν πολύ υψηλό κόστος όμως τα επιτεύγματα, η φήμη και η δύναμη, που αποκτήθηκε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής τους σε άλλες χώρες, θα καταστήσουν το κόστος αμελητέο. Η Τουρκία αύξησε τους πόρους, που διατίθενται για διαστημικές δραστηριότητες από το 2000 με τη διαστημική βιομηχανία της να πραγματοποιεί σημαντική πρόοδο εστιάζοντας στη δημιουργία ενός εγχώριου οικοσυστήματος διαστημικών δραστηριοτήτων. Το πρώτο βήμα είχε γίνει νωρίτερα με την εκτόξευση του Türksat 1B το 1994 ενώ ο πρώτος αναγνωριστικός δορυφόρος, Göktürk 2, σχεδιάστηκε το 2007 έχοντας ανάλυση 2,5 μέτρων και εκτοξεύτηκε το 2012. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA