Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο αποκαλύπτουν τουρκικά ΜΜΕ και το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν αναμένεται να ξεκινήσει έρευνες. Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Αγκυρα που έχει υποστηρίξει πως η Αθήνα προχωρά σε «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Σημειώνεται πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την έρευνα και διάσωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας έρχεται να απαντήσει και στη μονομερή επέκταση του εύρους της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας το 2020 στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ θεωρείται και μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών θέσεων απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εξαλλοι με τη νέα συμφωνία Ελλάδας, Αιγύπτου - Ανακοίνωση παραλήρημα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι έτοιμο να βγει στη Μεσόγειο, ώστε τις επόμενες ημέρες -όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται- να αρχίσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, το γεωτρύπανο είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες. Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς σε ποια περιοχή θα επιχειρήσει, γεγονός που δεν αποκλείει για μια ακόμα φορά η Τουρκία να προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, σχολίασε μιλώντας στο MEGA: «Στην Μεσόγειο Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν τα ενεργειακά σχέδια στην βάση της Σύμβασης του Δικαίου της θάλασσας που είναι κόκκινο πανί για την Τουρκία». Ο διεθνολόγος εκτίμησε για την στάση της Τουρκίας ότι δεν έχει επιτύχει τίποτα και σημείωσε: «Η Τουρκία το μόνο που έχει πετύχει είναι ένα παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, όπου δεν υπάρχει φωνή στον πλανήτη που να μην λέει ότι είναι άκυρο και ότι πρέπει να καταργηθεί». «Η Αίγυπτος έχει αποδείξει ότι μένει προσηλωμένη στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Αίγυπτος είναι μία χώρα "κλειδί" στις εξελίξεις για την Μεσόγειο, όχι μόνο γιατί βρίσκεται σε ένα σημείο που οριοθετεί αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Ελλάδα και επικαλύπτει το τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και επειδή θεωρείται ένας εν δυνάμει ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου, αυτό δεν μπορεί να το ”χωνέψει” ο Ερντογάν», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA