Μενού
  • Α-
  • Α+

Κανείς δεν θα περίμενε ότι το αξιόπιστο γερμανικό Der Spiegel, που ιδρύθηκε από τον σημαίνοντα Γερμανό δημοσιογράφο - και βραβευμένο το 2000 με τον τίτλο «Δημοσιογράφος του Αιώνα, Ρούντολφ Αουγκστάιν - θα υποπέσει 20 χρόνια αργότερα σε ανεπανόρθωτα λάθη. Σφάλματα που αφορούν και την Ελλάδα, μια χώρα που το γνωρίζει και το διαβάζει. Χαρακτηριστικό είναι πως, κατά την διάρκεια της χούντας στην Ελλάδα έγραφε αποκαλυπτικά άρθρα για το καθεστώς και αποτελούσε σημαντική πηγή ενημέρωσης, πράγμα το οποίο προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν άνθρωποι της Δικτατορίας αγοράζοντας όλα τα αντίτυπα από τα περίπτερα της Ελλάδας. Η απάντηση του περιοδικού ήταν νέες αποστολές αντιτύπων και όλο πιο αναλυτικά άρθρα εναντίον του καθεστώτος. Τι συνέβη, όμως, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο;

«Το νεκρό κορίτσι και οι σωρηδόν διαγραφές

Με αφορμή τις ανταποκρίσεις για τον δήθεν θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού σε νησίδα του Εβρου τον Αύγουστο, πολλά γερμανικά Μέσα αναφέρουν ότι η αξιοπιστία του «Spiegel» τίθεται και πάλι εν αμφιβόλω, λιγότερο από τέσσερα χρόνια αφού το σκάνδαλο Relotius εξέθεσε βαθύτατα το γνωστό περιοδικό. Σειρά αιχμηρών ερωτημάτων για την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων του «Der Spiegel» στα οποία αναπαρήγαγε αναπόδεικτες καταγγελίες για τον «θάνατο της 5χρονης Μαρίας», στον Εβρο τον Αύγουστο, θέτουν για πρώτη φορά μεγάλα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης όπως η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η «Bild», η «Tagesspiegel» και το «Focus», λίγες ημέρες αφότου το γνωστό περιοδικό απέσυρε τα επίμαχα κείμενα από το σάιτ του, παραδεχόμενο ότι οι πληροφορίες στις οποίες βασίστηκε ελέγχονται.

 «Το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε», γράφει στον τίτλο της η FAZ, ενώ υπενθυμίζει ότι οι ανταποκρίσεις του «Spiegel» απέδιδαν τον «χαμό» της 5χρονης στην απραξία των ελληνικών αρχών. «Τώρα τα δημοσιεύματα έχουν εξαφανιστεί. Τι συμβαίνει;», προσθέτει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η «Bild», η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα από πλευράς κυκλοφορίας, η οποία επισημαίνει στον τίτλο της: «Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο Relotius: Και πάλι αμφιβολίες για ρεπορτάζ του SPIEGEL».

Το σκάνδαλο Relotius

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, τον Δεκέμβριο 2018, ο βραβευμένος δημοσιογράφος του Spiegel εδώ και χρόνια, ο 35χρονος τότε Κλάας Ρελότιους, διαστρέβλωνε τα ρεπορτάζ του, παρουσιάζοντας δηλώσεις και συνεντεύξεις που είχε επινοήσει ο ίδιος. Την αποκάλυψη έκανε το ίδιο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χαρακτήρίζοντας τη ως «τη χειρότερη στιγμή στα 70 χρόνια ιστορίας του περιοδικού».

Συνολικά, τουλάχιστον 14 άρθρα του είχαν παραποιηθεί: μεταξύ αυτών, ένα για έναν Υεμενίτη που έμεινε επί 14 χρόνια, χωρίς λόγο, στη φυλακή του Γκουαντάναμο και ένα άλλο για τον Κόλιν Κάρπερνικ, τον Αμερικανό αθλητή που γονάτιζε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες. Ο Ρελότιους ισχυριζόταν ότι είχε πάρει συνέντευξη από τους γονείς του. Στο εκτενές άρθρο της για την υπόθεση αυτή, η διεύθυνση του Spiegel δήλωνε «σοκαρισμένη» από την υπόθεση αυτή και πως είναι «η χειρότερη στιγμή στα 70 χρόνια του περιοδικού». Πολύ περισσότερο που το περιοδικό έχει μια εσωτερική υπηρεσία επαλήθευσης των στοιχείων για όσα γράφουν οι ρεπόρτερ του. «Είμαι άρρωστος και χρειάζομαι βοήθεια» ήταν η δικαιολογία που προέβαλε ο Ρελότιους.

Οι τελευταίες κατηγορίες αφορούσαν τους... ναζί 

Το Der Spiegel εκδίδεται κάθε Σάββατο και το 2006 είχε τιράζ 1 εκατομμύριο αντίτυπα την εβδομάδα. Η ψηφιακή έκδοση του περιοδικού εκδίδεται ήδη την Παρασκευή στις 18:00 το απόγευμα. Εμφανίζει ισχυρή άποψη για πολλά θέματα, ιδιαίτερα την πολιτική. Για πολλά χρόνια ήταν το μοναδικό μεγάλο εβδομαδιαίο περιοδικό πολιτικού περιεχομένου, και θεωρείται μέχρι σήμερα ιδιαίτερα αντικειμενικό.

Τελευταία φορά που το Der Spiegel βρισκόταν συστηματικά στο «μάτι του κυκλώνα» ήταν όταν ορισμένοι κριτικοί, ιδιαίτερα ο ιστορικός των μέσων ενημέρωσης Lutz Hachmeister και ο βιογράφος του Αουγκστάιν και πρώην αρθρογράφος του Der Spiegel Otto Köhler, κατηγόρησε τη διεύθυνση του περιοδικού για τις συναλλαγές του με πρώην ναζί, ακόμη και με αξιωματικούς των SS. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, το Der Spiegel, το οποίο άλλες φορές δεν έδειχνε καμία αυτοσυγκράτηση όταν αποκάλυπτε το παρελθόν των δημοσίων προσώπων της ναζιστικής εποχής, παραμόρφωνε την ιστορία και συγκάλυπτε εγκληματίες ενώ ταυτόχρονα είχε στρατολογήσει μυημένους που είχαν προσληφθεί για να γράφουν για θέματα που σχετίζονται με τους ναζί. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA