Μενού
  • Α-
  • Α+

Απεβίωσε, σε ηλικία 96 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίνγκ όπως αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ. Ο Zιάνγκ πέθανε από λευχαιμία και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων στη Σαγκάη μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά, επικαλούμενο την επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και άλλα όργανα του κόμματος. Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κινεζικής ιστορίας τις τελευταίες δεκαετίες, προέδρευσε σε μια εποχή όπου η Κίνα ανοίχτηκε σε όλο τον κόσμο. Ανέλαβε καθήκοντα μετά την σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Ο Ζιανγκ Ζεμίνγκ γεννήθηκε 17 Αυγούστου 1926 και διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας από το 1989 έως το 2002, πρόεδρος της Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από το 1993 ως το 2003 και πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού από το 1989 ως το 2004. Ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς κατά τα χρόνια της προεδρίας του φέρεται να εξουδετέρωσε πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες και όσων τάσσονταν εναντίον του. Είχε κατηγορηθεί για την εισβολή στο Θιβέτ, κάτι το οποίο ο ίδιος διέψευδε. Συνταξιοδοτήθηκε μετά τη λήξη της προεδρίας του ορίζοντας διάδοχο τον Χου Τζιντάο.Επόπτευσε την ειρηνική παράδοση του Χονγκ Κονγκ το 1997 και την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, οδηγώντας την οικονομία της χώρας σε αλματώδη ανάπτυξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA