Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον Jerry Lawson τιμά η Google με το σημερινό της doodle. Ο πρωτοπόρος του σύγχρονου gaming, ο οποίος, ενώ ήταν ένας από τους λίγους μαύρους στη βιομηχανία τη δεκαετία του 1970 ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε το πρώτο οικιακό σύστημα βιντεοπαιχνιδιών.  Για να τιμήσει τη συμβολή του Αμερικανού μηχανικού ηλεκτρονικών στο gaming, η Google δημιούργησε μια συλλογή διαδραστικών παιχνιδιών Doodle για να τιμήσει τα 82α γενέθλια του Lawson σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου. Τα παιχνίδια - που θυμίζουν τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια της δεκαετίας του 1970 - σας ταξιδεύουν σε βασικά σημεία της καριέρας του Lawson και προσφέρουν μια ματιά στα γραφικά και τους στόχους των πρώτων παιχνιδιών. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας βιντεοπαιχνίδι ή να κάνετε αλλαγές σε υπάρχοντα.

Γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, την 1η Δεκεμβρίου 1940, ο Gerald «Jerry» Lawson άρχισε να ασχολείται με ηλεκτρονικές συσκευές από νεαρή ηλικία, να επισκευάζει τηλεοράσεις και να φτιάχνει τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό από εξαρτήματα που αγόρασε από τοπικά καταστήματα ηλεκτρονικών. Αφού φοίτησε στο Queens College και στο City College της Νέας Υόρκης, ο Lawson μετακόμισε στην Καλιφόρνια και εντάχθηκε στην πρωτοπόρο της Silicon Valley «Fairchild Semiconductor» το 1970 ως σύμβουλος μηχανικής εφαρμογών.

Ενώ ήταν στην «Fairchild», ο Lawson δημιούργησε το Demolition Derby, ένα arcade παιχνίδι που λειτουργεί με κέρματα και ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που τροφοδοτήθηκαν από μικροεπεξεργαστή. Εκείνη την εποχή, οι κονσόλες παιχνιδιών ήταν προφορτωμένες με έναν καθορισμένο αριθμό παιχνιδιών, όπως το «Pong» της Atari. Η κασέτα που δημιούργησε ο Lawson έφερε την επανάσταση. Στα μέσα της δεκαετίας του '70, προήχθη σε διευθυντή μηχανικής και μάρκετινγκ του τμήματος βιντεοπαιχνιδιών της Fairchild, όπου ηγήθηκε της ανάπτυξης της κονσόλας Fairchild Channel F το οποίο διέθετε ένα joystick οκτώ κατευθύνσεων σχεδιασμένο από τον Lawson και ένα κουμπί παύσης - το πρώτο για μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών.

Ο Lawson άφησε την Fairchild το 1980 για να δημιουργήσει τη Videosoft, μια εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών που δημιούργησε το λογισμικό για το θρυλικό Atari 2600, μια από τις δημοφιλέστερες κονσόλες παιχνιδιών. Αν και η εταιρεία έκλεισε πέντε χρόνια αργότερα, ο Lawson είχε ήδη «κλειδώσει» τον τίτλο του πρωτοπόρου στον κλάδο. Το 2011, η Διεθνής Ένωση Προγραμματιστών Παιχνιδιών αναγνώρισε τον Lawson ως πρωτοπόρο στον κλάδο για την εργασία του στην ιδέα των βιντεοπαιχνιδιών με κασέτα.  Ο Lawson πέθανε από επιπλοκές από διαβήτη περίπου ένα μήνα αφότου τιμήθηκε από την IGDA. «Αγαπούσε αυτό που έκανε και έκανε αυτό που αγαπούσε. Λαμβάνοντας υπόψη τις προφανείς προκλήσεις για τους Αφροαμερικανούς εκείνη την εποχή, τα επαγγελματικά του επιτεύγματα ήταν αξιοσημείωτα» είπαν για εκείνον.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA