Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάνει πίσω το Πεκίνο στην πολιτική «μηδενικής Covid» που ακολουθεί απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία ενάντια στην καραντίνα σε πολλές περιοχές της Κίνας. Η προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στον ιό βρίσκεται ενώπιον «νέων συνθηκών και νέων καθηκόντων» χάρη στον λιγότερο επικίνδυνο χαρακτήρα της μετάλλαξης Ομικρον και την πρόοδο του εμβολιασμού, δήλωσε η αντιπρόεδρος, Σουν Τσουνλάν, απευθυνόμενη χθες, Τετάρτη, στην Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC).

Διαβάστε ακόμα: Κίνα: Η επανάσταση του «λευκού χαρτιού» είναι η απάντηση στην καταστολή των Αρχών

Την Τρίτη 29/11, το Πεκίνο είχε ήδη αποφασίσει να επιταχύνει τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής. Η Σουν, από τα κεντρικά πρόσωπα της κινεζικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πολιτική "μηδενικής COVID" στα σχόλιά της -σύμφωνα με τις δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua-- γεγονός το οποίο επιτρέπει να υπάρξουν ελπίδες ότι η στρατηγική αυτή, η οποία έχει αναστατώσει εδώ και τρία χρόνια την καθημερινή ζωή των Κινέζων και την οικονομία της χώρας, θα χαλαρώσει σύντομα.

Εξοργισμένοι από τα επανειλημμένα lockdown και τα σχεδόν καθημερινά τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό, χιλιάδες Κινέζοι διαδήλωσαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, την Σανγκάη, την Γκουανγκτζού ή ακόμη και την Ουχάν, στην οποία είχαν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019. Για τις αρχές, αυτό είναι το πιο εκτεταμένο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα μετά τις κινητοποιήσεις στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989. Μετά τον αιφνιδιασμό τους, κάλεσαν σε "καταστολή" για να περιορίσουν το κύμα αυτό, αλλά εμφανίστηκαν επίσης να δίνουν δείγματα για κάποια χαλάρωση στο μέτωπο της υγειονομικής πολιτικής.

Ως εκ τούτου, στη βιομηχανική πόλη Γκουανγκτζού, στη νότια Κίνα, όπου την Τρίτη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, το λοκντάουν που ισχύει εδώ και αρκετές εβδομάδες ήρθη, παρά τον αριθμό ρεκόρ των μολύνσεων. Κι αυτό καθώς, μολονότι οι αριθμοί είναι όντως μεταξύ των πιο αυξημένων από το ξέσπασμα της πανδημίας, παραμένουν πολύ μικροί: 35.800 εγχώρια κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα σε πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων και η τεράστια πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.

Οι περιορισμοί χαλάρωσαν σε διάφορους βαθμούς στις 11 περιοχές της Γκουανγκτζού, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Χαϊτζού, που ήταν το επίκεντρο των κινητοποιήσεων. Με εξαίρεση κάποιες συνοικίες που θεωρούνται "υψηλού κινδύνου", σύμφωνα με την τοπική Επιτροπή Υγείας, "οι άλλες θα αντιμετωπίζονται ως ζώνες χαμηλού κινδύνου".

Η πόλη Τσονγκίνγκ, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι αυτοί που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και πληρούν ορισμένες συνθήκες θα έχουν το δικαίωμα να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, σε μια σαφή αλλαγή σε σχέση με την πολιτική που εφαρμοζόταν ως τώρα, η οποία επέβαλε σε όλους -θετικά κρούσματα και επαφές κρουσμάτων- να πηγαίνουν σε κέντρα καραντίνας.

Τα μέτρα αυτά χαλάρωσης σε τοπικό επίπεδο, όπως και οι δηλώσεις της Σουν, «θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ότι η Κίνα αρχίζει να σκέφτεται να τερματίσει την αυστηρή πολιτική της για μηδενική COVID», εκτιμούν οι αναλυτές του ANZ Research σε σημείωμά τους. «Πιστεύουμε ότι οι κινεζικές αρχές περνούν σε μια στρατηγική 'ζούμε με την COVID', βάσει αυτού που δείχνουν οι νέοι κανόνες που επιτρέπουν στον κόσμο να απομονώνεται στο σπίτι του αντί να τον μεταφέρουν σε κέντρα καραντίνας», επισημαίνουν. Το πρωί της Πέμπτης 1/12 δύο σημαντικές κινεζικές εφημερίδες δημοσίευσαν σχόλια ειδικών που καθησυχάζουν για την μη επικινδυνότητα της COVID στην πλειονότητα των κρουσμάτων, έπειτα από παρόμοια δημοσιεύματα αυτές τις τελευταίες ημέρες, τα οποία φαίνεται να προετοιμάζουν τον πληθυσμό για μια αλλαγή νοοτροπίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA