Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε τις δηλώσεις που έκανε χθες Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία. «Δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν αυτή τη στιγμή», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Και όπως είπε (ο Μπάιντεν), ο Πούτιν δεν έχει δείξει κανένα απολύτως ενδιαφέρον να έχει τον οποιοδήποτε διάλογο - στην πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο», είπε σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμη: Τζο Μπάιντεν: Ετοιμος να μιλήσω με Πούτιν αν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος – Δηλώσεις μετά το δείπνο με Μακρόν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «έτοιμος να συνομιλήσει με τον Πούτιν αν ο τελευταίος αναζητήσει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο», σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν το έχει κάνει ακόμη». «Αν ήταν έτσι, τότε σε συνεννόηση με τους Γάλλους φίλους μου και τους φίλους μου από το ΝΑΤΟ, θα ήμουν ευτυχής να καθίσω με τον Πούτιν για να δω τι έχει στο μυαλό του. Δεν το έχει κάνει ακόμη», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν ήταν μια ένδειξη ανοίγματος της Ουάσινγκτον για διάλογο με το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα «φυσικά» απέρριψε την πρόταση σήμερα, ερμηνεύοντας ότι αυτή υπονοούσε αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, μια επιλογή που η Ρωσία δεν εξετάζει. Ο Κίρμπι αρνήθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επαναλάβει τις συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος δεν ανέφερε καθόλου ότι έχει έρθει η ώρα να διεξαχθούν συνομιλίες», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα χωρίς διαπραγματεύσεις αν ο Πούτιν έκανε το σωστό και αποχωρούσε από την Ουκρανία. Τα στρατεύματά του δεν έχουν καμία δουλειά εκεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA