Μενού
seismos
Σεισμός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου προβλέπει Τούρκος επιστήμονας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, την ώρα που η Εύβοια έχει μπει για τα καλά στο χορό των Ρίχτερ εδώ και αρκετά 24ωρα και οι σεισμολόγοι βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, μελετώντας την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Σερκάν Ιτσελί κάνει λόγο για έναν «μεγάλο, τεράστιο σεισμό που είχε προβλεφθεί για την περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη, και πιθανότατα θα χτυπήσει σύντομα την περιοχή του Αιγαίου».

Διαβάστε ακόμα: Σεισμός τώρα στην Εύβοια: Νέα ισχυρή δόνηση με το ίδιο επίκεντρο

Τι εκτιμά ο Τούρκος επιστήμονας

Σύμφωνα λοιπόν με τον Σερκάν Ιτσελί, ο οποίος δηλώνει «ειδικός της μεταλλευτικής γεωλογίας, των επιστημών της γης και των σεισμών», υπάρχει ανησυχία για την εκδήλωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Δηλώνει, δε, πως αναμένει μια καταστροφική δόνηση στην περιοχή του Αιγαίου. «Με βάση τους υπολογισμούς που έκανα, η σειρά σεισμών του 1963 και του 1999 στο Γκελτσούκ έχει ανακουφίσει αρκετά το ρήγμα στον Μαρμαρά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατός ένας σεισμός άνω των 5,8 έως 6,2 βαθμών στη θάλασσα του Μαρμαρά» δηλώνει. Πάντως ο Ιστελί δεν συνδέεται με κάποιο κρατικό οργανισμό που μελετά τους σεισμούς στην Τουρκία.

https://www.instagram.com/p/ClOyW9JMJ9E/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Σεισμοί 8 Ρίχτερ νότια της Κρήτης»

Ο Σερκάν Ιτσελί αναφέρει παράλληλα ότι «η περιοχή του Αιγαίου είναι ένα πολύ περίπλοκο μέρος για εμάς. Δυστυχώς, δεν παρακολουθούμε πολύ καλά αυτήν την περιοχή. Ειδικά η περιοχή κάτω από το νησί της Κρήτης, που ονομάζεται Ελληνικό Τόξο, είναι επικίνδυνα επιρρεπής σε σεισμούς. Αυτή η περιοχή είχε προηγουμένως προκαλέσει σεισμούς με μεγέθους 8 βαθμών και τώρα προκαλεί τους μεγαλύτερους σεισμούς».

Αναφορικά με την Τουρκία υποστηρίζει ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί τσουνάμι σε περιοχές της Μούγλα. «Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε τον ετήσιο ρυθμό ολίσθησης αυτού του ρήγματος, την περίοδο επανάληψης του σεισμού και τον μεγαλύτερο σεισμό που παρήγαγε, ώστε να το αναλύσουμε ανάλογα» αναφέρει ο Ιτσελί. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, διευκρινίζοντας: «Φυσικά, θα γίνει σεισμός στον Μαρμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος των 7 Ρίχτερ. Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξαναγίνει μάρτυρας τόσο μεγάλου σεισμού στην ιστορία. Το 1963, οι δονήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίστηκαν διαδοχικά έχασαν την ενέργειά τους στη γραμμή του ρήγματος εκεί». Τέλος, αφού θεωρεί ότι έπρεπε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ο Σερκάν Ιτσελί καλεί τον κόσμο να ηρεμήσει και να μην πανικοβληθεί!

https://www.instagram.com/reel/CllLiD9jF5T/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA