Μενού
  • Α-
  • Α+

Για κυβερνοπόλεμο φαίνεται πως προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ, καθώς, σύμφωνα με το Politico, περίπου 150 στελέχη με ειδίκευση τον κυβερνοχώρο συναντήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν πάνω στο ζήτημα. Σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ειδικοί. Το εν λόγω σενάριο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Περίπου 13.000 οι απώλειες του ουκρανικού στρατού

Όπως επιπλέον αναφέρει η έγκριτη επιθεώρηση, το Κίεβο, πέρα από τον πόλεμο επί του πεδίου, καλείται να αμυνθεί και απέναντι στις συνεχείς προσπάθειες Ρώσων χάκερ να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τους Ουκρανούς. «Είναι προφανές πως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», σημειώνει ο συνταγματάρχης Μπέρντ Χάνσεν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.

Οι κυβερνοδυνάμεις του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν το Κίεβο αλλά και για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να παραβιάσει υποδομές κρατών - μελών της συμμαχίας. Μάλιστα, ο πόλεμος έδωσε κατεπείγοντα χαρακτήρα στην ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία περισσότερα από 40 κράτη - μέλη, σύμμαχοι καθώς και άλλοι οργανισμοί συνεργάζονται για να ανταποκριθούν σε προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σενάριο

Στο Ταλίν έδωσαν το παρόν αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για να απαντήσουν, με βάση το σενάριο της άσκησης, σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συγκεκριμένου εδάφους. Το σενάριο που δούλεψαν προέβλεπε πως στις 28 Νοεμβρίου, χάκερ εξαπέλυσαν ψηφιακή επίθεση σε νησί με στόχο να υποκλέψουν πληροφορίες και να «ρίξουν» το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άσκηση, η οποία κρίθηκε επιτυχής, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τσαρλς Έλιοτ που ήταν επικεφαλής. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Cyber Range του ΝΑΤΟ, ένα κτίριο που σχεδιάστηκε και λειτούργησε το 2021 ως κέντρο εκπαίδευσης εμπειρογνωμόνων στον κυβερνοχώρο.

Σημειώνεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς το ΝΑΤΟ θα απαντούσε σε μία κυβερνοεπίθεση εναντίον κράτους - μέλους, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να επικαλεστεί το Άρθρο 5. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Αλβανίας εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσει τη χρήση του άρθρου 5 φέτος έπειτα από εκτεταμένη ιρανική κυβερνοεπίθεση στα δίκτυα της χώρας. Βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, ενδεχόμενη επίθεση κατά κράτους - μέλους, θεωρείται επίθεση κατά όλων των μελών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA