Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ημέρα των Ευχαριστιών

Πρόκειται για μία καθιερωμένη γιορτή σε όλη την Βόρεια Αμερική.

Ο εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών είναι γνωστός σε εμάς κατά κύριο λόγο από τις ταινίες.

Την ημέρα αυτή μάλιστα την έχουμε ταυτίσει με τους Αμερικανούς.

Ωστόσο πρόκειται για μία καθιερωμένη γιορτή σε όλη την Βόρεια Αμερική, ενώ υπάρχουν κι άλλες χώρες και πολιτισμοί με παρόμοιες εορταστικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για τον εορτασμό της ημέρας της σοδειάς όπου οι άνθρωποι ευχαριστούσαν τον Δημιουργό για την αποκομιδή τους.

Στον Νέο Κόσμο συνδέεται κατά κύριο λόγο με τους Ευρωπαίους αποίκους οι οποίοι ένοιωθαν την ανάγκη να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον Ύψιστο για την ασφαλή άφιξή τους και παραμονή στην νέα τους πατρίδα.

Μία αναδρομή στην Ιστορία μας καταδεικνύει τα ίχνη της Ημέρας των Ευχαριστιών στα τέλη του 16ου αιώνα σε περιοχές όπου ανήκουν σήμερα στον Καναδά.

Λόγω των γεγονότων όμως και της γειτνίασης μέσα σε λίγα χρόνια η γιορτή έφτασε και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο εορτασμός στον Καναδά

Στον Καναδά η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου και αποτελεί μία πολιτειακή γιορτή σε όλες τις επαρχίες της χώρας.

Το Νιου Μπρούνσβικ, το Νιουφάουντλαντ, η Νέα Σκοτία και το Νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου δεν την εορτάζουν ωστόσο.

Έχει άμεση σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αγγλικές εορτές σοδειάς.

Σε εκείνες τις εκδηλώσεις οι άνθρωποι διακοσμούσαν τις εκκλησίες με φύλλα καλαμποκιού, καλαμπόκια, καρπούς και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Οι απαρχές της Ημέρας των Ευχαριστιών στον Καναδά θεωρείται πως οφείλονται στον εξερευνητή Μάρτιν Φρόμπισερ.

Το 1578 στην επαρχία Νιουφάουντλαντ και Λαμπραντόρ ο εξερευνητής διοργάνωσε μια τυπική τελετή ευχαριστίας για την επιβίωσή του από ένα μακρύ ταξίδι.

Η γιορτή αυτή θεωρείται ως η πρώτη καταγραφή του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Από το 1879 η Ημέρα των Ευχαριστιών άρχισε να εορτάζεται κάθε χρόνο.

Όμως, η ημερομηνία δεν ήταν σταθερή. Επίσης, κάθε χρόνο άλλαζε το θέμα (η αφορμή) του εορτασμού ανάλογα με τι εθεωρείτο ως σημαντικότερο για να γίνει η γιορτή.

Ο εορτασμός στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός) και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία.

Η γιορτή αποκαλείται επίσης Ημέρα της Γαλοπούλας καθώς για τους Αμερικανούς σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου έως την Πρωτοχρονιά.

Το «έθιμο» επίσης επιβάλλει την ημέρα αυτή όλες οι οικογένειες να τρώνε μαζί με βασικό έδεσμα την ψητή γαλοπούλα.

Το Ελ Πάσο του Τέξας είναι η πόλη που ισχυρίζεται πως κατέχει την πρωτιά σχετικά με τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας στις ΗΠΑ.

Εκεί, στις 30 Απριλίου 1598 ο Ισπανός Δον Χουάν ντε Ονιάτε με την εξερευνητική του ομάδα οργάνωσε μια γιορτή Ευχαριστιών για να ξεκουράσει τους άντρες του.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται ωστόσο και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Στην Γερμανία στις αρχές Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα μία εορτή η οποία συνδέεται με την ετήσια σοδειά.

Το βαυαρικό φεστιβάλ μπύρας, γνωστό ως Οκτόμπερφεστ γενικά θεωρείται μία αντίστοιχη εορτή.

Στην δυτικοαφρικανική χώρα Λιβερία ξεκίνησε ένας παρόμοιος εορτασμός το 1820.

Την εορτή καθιέρωσαν μαύροι πρώην σκλάβοι, νυν ελεύθεροι οι οποίοι επέστρεψαν στην Αφρική και έφεραν το αμερικανικό έθιμο μαζί τους.

Στα αυστραλιανά εδάφη των νήσων Νόρφολκ η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Νοεμβρίου. Εκεί πέρα ο εορτασμός έφτασε μέσω αμερικανικών πλοίων.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.