Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί από το συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, που επικαλείται δύο πηγές που δεν κατονομάζει και οι οποίες έχουν άμεση γνώση της απόφασης.

Ο Τραμπ αρνήθηκε το Σάββατο να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία ορόσημο για την κλιματική αλλαγή κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει ενώ στη συνέχεια έγραψε στο Twitter πως θα κάνει μια ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News επιβεβαίωσε την πληροφορία του Axios, επικαλούμενο μια μη κατονομαζόμενη πηγή.

Η απόφαση αυτή θα φέρει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση των χωρών-ρυπαντών ότι θα περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, την ξηρασία και την συχνότερη εμφάνιση σφοδρών καταιγίδων.

Η «Συμφωνία του Παρισιού στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή» συμφωνήθηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες. Στόχος της είναι να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, εν μέρει μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων. Με βάση αυτή τη συμφωνία οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές τους κατά 26-28% έως το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Ο Axios ανέφερε ότι μια ομάδα, στην οποία μετέχει και ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Σκοτ Προύιτ, εξετάζει κάποιες λεπτομέρειες της αποχώρησης. Η Ουάσινγκτον μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει επισήμως από τη συνθήκη του Παρισιού, μια διαδικασία που θα πάρει τρία χρόνια, ή να αποχωρήσει από τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αλλά θεωρείται πιο ακραία κίνηση.

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης επηρέασε και μια επιστολή που υπέγραφαν 22 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, που ζητούσαν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη, σύμφωνα με τον Axios.

Οι ΗΠΑ είναι δεύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρα στον κόσμο, πίσω από την Κίνα.

Οι υποστηρικτές της συνθήκης ανησυχούν ότι μια αποχώρηση των ΗΠΑ θα οδηγούσε και άλλες χώρες να μην τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους ή να αποχωρήσουν, μολονότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι κρίσιμης σημασίας για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ακόμη και αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ. Μια πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ινδία άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα τηρήσει τη συμφωνία.