Η αστυνομία της Τσετσενίας έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι των ομοφυλοφίλων. Μόνο την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 100 άτομα και τρία δολοφονήθηκαν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην Τσετσενία άνοιξαν και τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης ομοφυλοφίλων στον κόσμο! Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γκέι κατήγγειλαν πως οι ομοφυλόφιλοι που έχουν συλληφθεί υποβάλλονται σε βασανιστήρια όπως ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου, προκειμένου να αποκαλύψουν τα στοιχεία και άλλων που ανήκουν στην κοινότητα LGBT (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικά άτομα).

Το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης βρίσκεται στην πόλη Αργκούν. Ο χώρος ήταν παλιά στρατόπεδο και η κυβέρνηση της Τσετσενίας αποφάσισε να στεγάσει ομοφυλοφίλους και να τους υποβάλλει σε πρωτοφανή βασανιστήρια.

Η Σβετλάνα Ζακχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού δικτύου των LGBT, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο: «Ομοφυλόφιλοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται και εμείς εργαζόμαστε για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ ορισμένοι (ομοφυλόφιλοι) έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή. Όσοι έχουν κατορθώσει να αποδράσουν κατήγγειλαν ότι στο ίδιο δωμάτιο ήταν 30 με 40 άτομα. Υπέστησαν βασανιστήρια με ηλεκτρικές συσκευές και ξυλοκοπήθηκαν άγρια, κάποιες φορές μέχρι θανάτου».

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία, Αλεξάντερ Αρτέμιεβ, δήλωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία διώκονται καθημερινά και φοβούνται να μιλήσουν και υποστήριξε πως θα καλέσει τις ρωσικές αρχές να πραγματοποιήσουν έρευνα για τις σχετικές καταγγελίες.

Παρόλο, που «ιθύνων νους» των στρατοπέδων συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία θεωρείται ο πρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, η κυβέρνηση επίσημα αρνείται τις διώξεις ομοφυλόφιλων με την δήλωση του εκπρόσωπου της Αλβί Καρίμοβ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax: «Δεν μπορούμε να συλλάβουμε ή να καταδιώκουμε ανθρώπους που απλά δεν υπάρχουν στην δημοκρατία μας. Αν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στην Τσετσενία δεν θα υπήρχε ανησυχία να τους επιβληθεί ο νόμος, επειδή οι συγγενείς τους θα τους είχαν στείλει σε μέρος από το οποίο δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν».