Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson κατευθύνεται προς την χερσόνησο της Κορέας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Η αμερικανική διοίκηση στον Ειρηνικό έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson να είναι διαθέσιμο και παρόν στον δυτικό Ειρηνικό ως προληπτικό μέτρο», τόνισε ο εκπρόσωπος Ντέιβ Μπέναμ, επικαλούμενος την αυξανόμενη ανησυχία που προκαλεί το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.

«Κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη η αυξημένη παρουσία», εκεί τόνισε νωρίτερα στο Reuters ένας αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, το καθεστώς της Πιoνγιανγκ είχε χαρακτηρίσει ασυγχώρητη επιθετική ενέργεια το πολλαπλό πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Συρίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η ενέργεια των ΗΠΑ απέδειξε ότι η απόφαση της Πιονγιανγκ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ήταν η σωστότερη επιλογή καθώς η διεθνώς διπλωματικά απομονωμένη Βόρεια Κορέα θεωρεί τη Συρία στρατηγικό της σύμμαχο. 

Τρεις ημέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει μονομερή δράση για να αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση που η Κίνα δεν συνδράμει για να βοηθήσει στο ζήτημα.