Μετά από μια έντονη μέρα, με απανωτές ψηφοφορίες, ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι πλέον ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, όπως είχε άλλωστε διαφανεί από το πρωί, μετά την απόσυρση του Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελευθέρων υπέρ του. Ο κ. Ταγιάνι είχε από την αρχή σαφές προβάδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου Τζιάνι Πιτέλα, το οποίο διευρυνόταν σταδιακά, ενώ το θετικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα κλείδωσε αργά το βράδυ.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Χρειάστηκαν τέσσερις γύροι, όσοι ακριβώς επιτρέπονται, μιας και ο Αντόνιο Ταγιάνι δεν είχε εξ αρχής την απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να εκλεγεί νωρίτερα. Μάλιστα, στον τέταρτο γύρο, θα μπορούσε να εκλεγεί και με απλή πλειοψηφία, αρκεί να ήταν πρώτος, αλλά στο τέλος του τρίτου γύρου και ενόψει του τέταρτου, οι ευρωσκεπτικιστές από το Κόμμα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών απέσυραν την υποψήφιά τους Χέλγκα Στέφενς υπέρ του κ. Ταγιάνι, με αποτέλεσμα η νίκη του να «κλειδώσει». 

Προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό, βέβαια, υπήρξαν συναντήσεις του κ. Ταγιάνι με την κ. Στέφενς, με τη Βελγίδα ευρωβουλευτή να σημειώνει το βράδυ, λίγο πριν την απόσυρσή της από την κούρσα, πως «ο Ταγιάνι αποστασιοποιήθηκε στη συνάντηση από το deal με το ALDE». Τούτων δοθέντων, γύρω στις 21:00 το βράδυ, τοπική ώρα, η επικράτηση Ταγιάνι επισημοποιήθηκε, μιας και συγκέντρωσε 351 ψήφους έναντι 282 του Πιτέλα, με 80 βουλευτές να απέχουν της ψηφοφορίας.

Η εκλογή του Ταγιάνι κατέστη εφικτή μόνο μετά τη συμφωνία ΕΛΚ-Φιλελεύθερων (ALDE), με τον Γκι Φερχόφσταντ να αποσύρεται υπέρ του Ιταλού. Κάπως έτσι, η συμμαχία Κεντροδεξιάς και Φιλελευθέρων επανακάμπτει για πρώτη φορά στα θεσμικά όργανα μετά το 2014, ενώ το όφελος για τους δύο σχηματισμούς είναι σαφές: από τη μία, το ΕΛΚ ελέγχει πλέον σε επίπεδο κορυφής το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Συμβούλιο, ενώ οι Φιλελεύθεροι θα πάρουν την προεδρία στην ισχυρή Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το αποτέλεσμα είναι ισχυρό ράπισμα για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέβαζε ως υποψήφιο τον επικεφαλής του Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος δεν κατάφερε να σπάσει τα κομματικά όρια και να προσελκύσει ψήφους από τους Πράσινους και την Αριστερά, ενώ ποτέ δεν ήρθε σε συνεννόηση και με το ALDE. Κάπως έτσι, οι Σοσιαλιστές καταλήγουν πλέον να είναι χωρίς εκπροσώπηση σε κορυφαίο επίπεδο, μιας και η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ήταν το τελευταίο ανάχωμα γι’ αυτούς. Θα είναι πλέον ξεκάθαρα η αντιπολίτευση εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, με τις κακές γλώσσες από το Στρασβούργο να λένε πως η πλημμελής αντιπροσώπευσή τους σε επίπεδο κορυφής αντανακλά πλήρως την μοίρα σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων απανταχού της Ευρώπης. 

Ο Αντόνιο Ταγιάνι τώρα είναι και με τη βούλα ο νέος ισχυρός άνδρας του Ευρωκοινοβουλίου και είναι ένας πολιτικός, ο οποίος έχει διαγράψει μακρά πορεία στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ο ίδιος είναι εκ των συνιδρυτών του κόμματος Forza Italia του Silvio Berlusconi, ενώ θήτευσε και ως εκπρόσωπος Τύπου του έως το 1995. Ευρωβουλευτής από το 1994 και εντεύθεν, έχει χρηματίσει δύο φορές επίτροπος της Ιταλίας στην Κομισιόν: την πρώτη φορά το 2008, αντικαθιστώντας τον Φράνκο Φρατέλι, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, ενώ μετά τις ευρωεκλογές του 2009 παρέμεινε στην Επιτροπή αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανίας και της Επιχειρηματικότητας έως το 2014. Μέχρι σήμερα ήταν από τους αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου και πλέον παίρνει προαγωγή. Θεωρείται φίλα διακείμενος προς την Ελλάδα, αν και δεν έχει κάνει κρίσιμες παρεμβάσεις που να αφορούν τα ελληνικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα. Θεωρείται δύσκολο η κυβέρνηση να έχει την τακτική επαφή που είχε με τον προκάτοχό του Μάρτιν Σούλτς ως πρόσφατα, ενώ η διαρκής υποχώρηση των Σοσιαλιστών είναι παράγοντας ανησυχίας για το Μαξίμου, λόγω της διαρκούς μεταστροφής της ισορροπίας δυνάμεων προς όφελος του ΕΛΚ και της παράλληλης ανόδου των ευρωσκεπτικιστών.