Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ότι η χώρα του βρίσκεται πίσω από τη διπλή επίθεση στην Τεχεράνη σήμερα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

Οι βομβιστές αυτοκτονίας και οι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον του κτιρίου του κοινοβουλίου και του Μαυσωλείου του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην πρωτεύουσα του Ιράν. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις και έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τους ενόπλους μέσα στο κοινοβούλιο.

Σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία στις επιθέσεις στην Τεχεράνη, περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ.

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις όπου κι αν συμβαίνουν και καταδικάζουμε τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπου κι αν διαπράττεται» επισήμανε ο Τζουμπέιρ σε μια εκδήλωση που πραγματοποίησε το Konrad-Adenauer-Stiftung, το ινστιτούτο μελετών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Ριάντ δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και απέρριψε το ενδεχόμενο σαουδαραβικές οργανώσεις βρίσκονται από πίσω.

«Δεν το γνωρίζω. Δεν έχουμε δει τα στοιχεία» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την άποψη της Σαουδικής Αραβίας ότι το Ιράν είναι ο βασικός χρηματοδότης της τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Τζουμπέιρ πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου θα ήταν διατεθειμένες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν εφόσον αλλάξει συμπεριφορά και σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες στον Λίβανο, την Υεμένη, τη Συρία και σε άλλες περιοχές.