Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Υεμένη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη αυτή χώρα προκειμένου να τερματιστεί η πιο μεγάλη επισιτιστική κρίση στον κόσμο.

«Ο λιμός μπορεί να αποφευχθεί, αν δράσουμε άμεσα», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη με την υποστήριξη της Ελβετίας και της Σουηδίας.

«Βλέπουμε μια ολόκληρη γενιά να λιμοκτονεί. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σώσουμε ζωές», τόνισε.

Ο ΟΗΕ ζήτησε στις αρχές Φεβρουαρίου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια (2 δισεκατομμύρια ευρώ) για να μπορέσει να βοηθήσει φέτος 12 εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από τον εμφύλιο στην Υεμένη, όμως προς το παρόν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις το 15% του ποσού αυτού, εξήγησε ο Γκουτέρες.

«Η Υεμένη είναι η σημαντικότερη ανθρωπιστική κρίση αυτή την περίοδο», επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν, υπογραμμίζοντας τον «κίνδυνο λιμού».

«Μπορούμε να αποφύγουμε τον λιμό», τόνισε, ζητώντας από τους δωρητές να επιδείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία και από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, έχουν ανάγκη άμεση από ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Περίπου 17 εκατομμύρια υποφέρουν από τον λιμό, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κατάσταση των παιδιών είναι ακόμη πιο ζοφερή: «ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη από αίτια που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν», καταγγέλλει.

Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 έχει επέμβει ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία διεξάγοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς προκειμένου να εκδιώξει τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα Σανάα και άλλες περιοχές της χώρας.

Η Υεμένη εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές προϊόντων, μεγάλο μέρος των οποίων φτάνουν στο λιμάνι της Χοντέιντα. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από τον σουνιτικό συνασπισμό να μην βομβαρδίζει το λιμάνι αυτό που ελέγχεται από τους Χούτι.

«Αν αποκλειστεί η πρόσβαση στο λιμάνι αυτό, ακόμη και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η ανθρωπιστική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, κυρίως στη βόρεια Υεμένη», υπογράμμισε σήμερα ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ.