Γιάννης Πολίτης

Γιάννης Πολίτης

Κοινωνία

Οι διαδηλωτές και τα ατέλειωτα πάρτι

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και δεν ευθυνόμαστε όλοι εξίσου γι’ αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας την τελευταία περίοδο. Δεν είμαστε όλοι ανεύθυνοι και δεν συμμετέχουμε με τον ίδιο τρόπο στην ταχεία μετάδοση του κορoνοϊού

News

Τα δύο αναχώματα για να γλιτώσουμε την καταστροφή

Το μέγεθος της καταστροφής που φέρνει η πανδημία στον πλανήτη δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό. Η οικονομική κρίση του 2010 ήταν μια απλή ίωση μπροστά στις συνέπειες του κορωνοϊού. Τον περασμένο Μάρτιο ήταν λογικό να μην έχουμε τη μεγάλη εικόνα. Μετά το πρώτο σοκ, μείναμε στα σπίτια, άλλοι πέρασαν ωραίες οικογενειακές στιγμές, άλλοι άθλια είτε γιατί δεν είχαν χρήματα να ζήσουν αξιοπρεπώς είτε γιατί το κακό κλίμα που προϋπήρχε στην οικογένειά τους επιδεινώθηκε.

News

Είναι ώρα να φοβηθούμε ξανά

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Αυτό που ζούμε στην Αθήνα δεν το λες lockdown. Οι περισσότεροι έχουμε πάρει πολύ αέρα. Δεν τηρούμε τα μέτρα, αλλά μόνο τα προσχήματα. Ίσα-ίσα για τα μάτια του κόσμου. Παρατηρώ πολύ τους ανθρώπους, γιατί είναι και αυτό μέρος της δουλειάς μου. Η συμπεριφορά αυτής της περιόδου με εκείνη του περασμένου Μαρτίου δεν έχει καμία σχέση.

News

Η κοινωνία γονάτισε

Tελικά, το lockdown του περσινού Μαρτίου -παρά την γκρίνια μας τότε- ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που έχουν οικογένειες απόλαυσαν εκείνο τον ενάμιση μήνα του υποχρεωτικού εγκλεισμού

News

Το βαθύ κράτος είναι η βαθιά πληγή

Τα ρηχά νερά δεν κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις. Μπορεί να μη σου δίνουν τις συγκινήσεις της ανοιχτής θάλασσας, όμως δεν κινδυνεύεις να πνιγείς αν η βάρκα γυρίσει ανάποδα. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την ελληνική οικονομία.

News

Ακόμη δύο σκληροί μήνες

Η χώρα μπήκε στην δίνη του κυκλώνα. Προσδεθείτε, αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Οι επόμενοι μήνες που θα ζήσουμε θα είναι οι χειρότεροι των τελευταίων δεκαετιών. Όσο πιο νωρίς το κατανοήσουμε και προετοιμαστούμε ψυχολογικά και πρακτικά, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Μαγκιές και υπερβολική άνεση δεν χωράνε. Από την περασμένη εβδομάδα είμαστε ουσιαστικά σε καραντίνα διαρκείας. Μετά τον Απρίλιο θα αρχίσουμε ξανά να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων.

News

Θα «τσακιστούν» ζωές

Ένα είναι βέβαιο. Όλα τα πράγματα στη ζωή κάποια στιγμή τελειώνουν. Και τα καλά και τα κακά. Και η πανδημία, ευτυχώς, θα τελειώσει γρήγορα.

News

Επιδόματα μέχρι το Πάσχα και βλέπουμε

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, σχεδόν όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο. Οι φόβοι για τρίτο κύμα και στην Ελλάδα είναι βάσιμοι. Όποιος πιστεύει ότι θα τη γλιτώσουμε, τα απλά μαθηματικά τον διαψεύδουν.

News

Να κρατάμε μικρό καλάθι

Όταν είχε εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τζίμι Κάρτερ, το 1977, χτυπούσαν στην Κύπρο οι καμπάνες των εκκλησιών. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλη προσδοκία ότι, επιτέλους, ο Ελληνισμός θα δικαιωθεί σε όλα τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Το αποτέλεσμα ήταν μία ακόμη απογοήτευση.  

News

Διχάζουν την κοινωνία οι τρελοί 

Τρελοί υπάρχουν παντού. Τους είδαμε αυτές τις μέρες στην Ουάσινγκτον στην πιο ακραία, θλιβερή και επικίνδυνη εκδοχή τους. Στην Ελλάδα συνηθίσαμε να τους λέμε ψεκασμένους. Δυστυχώς, είναι κάτι χειρότερο. Είναι υπονομευτές της κοινωνικής σταθερότητας, της προόδου και της λογικής προσέγγισης των πραγμάτων. Βλέπουν διαρκώς συνωμοσίες.

News

Εξαντλήθηκε ο «γαλάζιος πάγκος»

Ήταν σαρωτικός ο ανασχηματισμός του Μητσοτάκη; Προφανώς όχι. Έφερε νέο αέρα; Σίγουρα όχι. Είναι μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα; Το αντίθετο. Έχει δεξιό προσανατολισμό; Ναι.

News

Η πεθερά ξεσάλωσε…

Πέμπτη μεσημέρι, ο Βασίλης και η γυναίκα του έφυγαν από το Αγρίνιο. Ήθελαν να ξεσκάσουν. Ένα τριήμερο στα γραφικά Τζουμέρκα, μέσα στην πανδημία, ήταν ό,τι έπρεπε για την καλοπέρασή τους.