Αν είστε fans των ταινιών της Marvel και δεν έχετε δει ακόμα το Captain America – Civil War, να πάτε οπωσδήποτε να το δείτε. Όχι αύριο – μεθαύριο – την άλλη βδομάδα, χθες να πάτε. Κι αν δεν είστε μεγάλοι fans των ταινιών της Marvel, πάλι να πάτε.

Είναι εργάρα από κάθε άποψη, έχει δράση, έχει πλοκή, έχει άφθονο ξυλίκι, έχει ερμηνείες που ξεπερνάνε τις συνηθισμένες ταινίες «φοράω μάσκα και δεν χρειάζεται να παίξω και πολύ καλά, παίζουν τα ειδικά εφέ για μένα», τιμή και δόξα στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, που έχει πάει το ρόλο του «υπερήρωα» σε άλλα επίπεδα... Κι αν δεν σκαμπάζετε και πολλά από την κουλτούρα και τους χαρακτήρες της Marvel, ποιος είναι ποιος, ποιος συνεργάζεται με ποιον, ποιος πλακώθηκε με ποιον, ρωτήστε έναν φίλο σας που ξέρει, κρατήστε σημειώσεις και πηγαίνετε να το δείτε. Και κάπου εδώ τελειώνουν οι ευγένειες και οι γενικότητες και ακολουθούν SPOILERS. Οπότε αν δεν την έχετε δει και έχετε σκοπό να το κάνετε, σταματάτε κάπου εδώ την ανάγνωση και μας αποχαιρετάτε.

Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης

Στο Civil War δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί». Μπερδεύονται όλοι αναμετάξυτους, πλακώνονται στο ξύλο, ρίχνουν προσβόλες, ρουφιανεύονται, εκεί που πάνε να τα βρουν και να πολεμήσουν δίπλα – δίπλα, κάτι γίνεται πάλι και αρχίζουν να παίζουν φάπες. Κι η αλήθεια είναι ότι – σαν θεατής – δυσκολεύεσαι να διαλέξεις στρατόπεδο, να ταυτιστείς με κάποιον (με κάποιον τρόπο όλους τους αγαπάς λιγουλάκι), όλοι έχουν τα δίκια τους. Αλλά επιτέλους κάποιες αλήθειες πρέπει να ειπωθούν. Προσοχή, ακολουθεί ποταμός από SPOILERS:

- Ο Καραβανέας Captain America

Θυμάστε που λέγαμε ότι «δυσκολεύεσαι να διαλέξεις στρατόπεδο»; Η αλήθεια είναι ότι ο Captain, ως κλασσικός καραβανάς, μια αντιπάθεια στη βγάζει. Από το πρώτο Avengers μου είχε κάτσει στο λαιμό, τότε που μπούκαραν οι εξωγήινοι, γκρεμιζόταν το σύμπαν κι εκείνος έβγαζε υπηρεσίες: «Hawk Eye εσύ έχεις σκοπιά ταράτσα, Iron Man έχεις ιπτάμενο περίπολο, Σκαρλετάκι κάνε αυτό το ωραίο που τους σφίγγεις ανάμεσα στα μπούτια σου». Κάπως έτσι είναι και τώρα τα πράγματα: είναι ο λιγότερο σούπερ – ήρωας από τους σούπερ – ήρωες, για να λέμε την αλήθεια το βασικό σούπερ – ηρωικό που έχει κάνει είναι ότι κοιμόταν καμιά 50ριά χρόνια κι ότι φασώθηκε με την ανηψιά της γκόμενας που είχε, πριν το ρίξει στον ύπνο σαν την Ωραία Κοιμωμένη. Μιλάει άσχημα – σαν στρατιωτικός, φέρεται αλαζονικά και τα ξέρει πάντα όλα -σαν στρατιωτικός, κάνει πάντα τον αρχηγό και τον Καπετάν – Γαμάω – σαν στρατιωτικός.

- Φίλοι – φίλοι, καριοφίλι

Μεγάλο πράγμα η αντρική φιλία. Σπουδαίο. Ανεκτίμητο. Αλλά αγαπητέ Κάπταιν, αγαπητέ Στιβ Ρότζερς, η σχέση σου με τον Μπάκι, είναι λίγο ύποπτη. Δηλαδή κι εμείς είχαμε φίλους από το στρατό, κι εμείς μοιραστήκαμε πράγματα, αλλά η δική σας φιλία μας βάζει σε σκέψεις. Να πλακώνεσαι με όλους τους φίλους σου επειδή πιστεύεις στην αθωότητα του Μπάκι (παρότι βασίζεται στο προαίσθημα) το καταλαβαίνω. Να ταξιδεύεις μαζί του στην άλλη μεριά του πλανήτη για να καθαρίσει το όνομά του, το καταλαβαίνω. Αλλά να έχει καθαρίσει ο Μπάκι του γονείς του Σταρκ, έστω κι αν ήταν υπό την επήρρεια πλύσης εγκεφάλου κι εσύ να κάνεις το παπί τόσα χρόνια; Και να πλακώνεις και τον Σταρκ – Iron Man στα μπουκέτα, αντί να κάτσεις να τις φας στωικά; Μήπως μοιραστήκατε πολλά και διάφορα πράγματα στο στρατό με τον Μπάκι; Μήπως εκείνες τις κρύες νύχτες της δεκαετίας του '40, ήρθατε πολύ κοντά για να ζεσταθείτε; Μήπως η φωτιά στο ύπαιθρο δεν ήταν η μοναδική φωτιά ανάμεσά σας;

- «Σκοτώθηκαν άνθρωποι εξαιτίας σας»: αυτός ο εμετός!

Ναι, εξαιτίας της Γουάντα και του Κάπτεν Αμέρικα και του κυνηγητού στη φανταστική αφρικανική χώρα, σκοτώνονται 11 αθώοι άνθρωποι. Λυπούμεθα πολύ και να ζήσουμε να τους θυμόμαστε. Αλλά τι να κάνουμε; Να ρισκάρουμε τις ζωές μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίο θα πέθαιναν με τον πλέον φρικτό τρόπο, αν το βιολογικό όπλο κατέληγε στα λάθος ΥΔΡΕΪΚΑ χέρια; Σας παρακαλώ πολύ|! Ως Avengers, έχουμε σώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους, έχουμε πολεμήσει θεούς και δαίμονες, έχουμε ταξιδέψει στο χωροχρόνο, έχουμε περάσει μέσα από μαύρες τρύπες. Και ποιο είναι το «ευχαριστώ»; Θα βάλουμε μια τριμελή επιτροπή από 5-6 άτομα στον ΟΗΕ να αποφασίζει πότε, πού και αν θα αναλάβετε δράση; Και να στεκόμαστε και σούζα μπροστά στο χαρτογιακά τον Θαδαίο τον Ρος, τον Γενικό Γραμματέα ξερωγώ; Αμ το άλλο; «Τότε στη Σοκόβια πέθαναν τόσοι». Ναι, πέθαναν τόσοι, αλλά αν απογειωνόταν η χώρα όπως είχε σκοπό να κάνει, δεν θα έβρισκε ο Θεός γήινο να θάψει.

- Και μιλώντας για Σοκόβια...

...ο Χέλμουτ Ζίμο, έστησε ολόκληρη πλεκτάνη για να τους βάλει να φαγωθούν και να πάρει εκδίκηση για το θάνατο της οικογένειάς τους στη Σοκόβια. Σεβαστό. Είχε τους λόγους του. Τώρα βέβαια, πώς κατάφερε ένας άνθρωπος, χωρίς υπερδυνάμεις, να τους κάνει όλους πουτάνα με τόσο μεγάλη και χαρακτηριστική ευκολία, με ένα μασκάρεμα ώστε να μοιάζει του Μπάκι, με μια απαγωγή ώστε να παραστήσει τον ψυχολόγο και με 2-3 κουτσομπολιά που διέδωσε ως νέος Φουρθιώτης, δεν ξέρω να σας πω. Αυτό που επίσης δεν ξέρω, είναι γιατί, ενώ έχει την ευκαιρία να «αναστήσει» άλλους 4-5 Winter Soldiers και να γίνει ένα κανονικό μακελειό (πείτε την αλήθεια, όλοι περιμέναμε ότι θα τους έχει ξυπνήσει και θα είχαμε επικές μάχες), εκείνος πάει και τους βάζει για ύπνο για πάντα. Γιατί ρε φλώρε;

- Αυτοί που έλειψαν

Που είσαι ρε Χαλκ; Πού είσαι ρε Φιούρι; Για τη Γκουίνεθ Πάλτροου δεν μπορώ να πω «πού είσαι; μας έλειψες» διότι δεν μου έλειψε, αλλά λίγο Φαβρό, τον ήθελα. Επίσης καταλαβαίνω απόλυτα για ποιο λόγο δεν εμφανίστηκε ο Θορ: με δεδομένο ότι ο Χέλμουτ Ζίρο, είναι ο ίδιος ηθοποιός που έπαιξε τον Νίκι Λάουντα στο «Rush», αν εμφανιζόταν και ο Θορ, πιο πιθανό ήταν να μιλάνε για μονοθέσια, κόκπιτ και πιτ – στοπ, παρά για Avengers, υπερδυνάμεις και άλλα παρόμοια.

- Κι αυτοί που (πρωτο)εμφανίστηκαν

O νέος Σπάιντερμαν είναι πολύ ωραία περίπτωση – κι αυτό σας το λέει κάποιος που συμπάθησε πολύ τον Γκάρφιλντ, όχι μόνο τον γάτο, αλλά τον προηγούμενο ηθοποιό που τον ενσάρκωσε. Μεταγραφή αεροδρομίου από τη SONY, «επέστρεψε σπίτι του» και άλλα γραφικά που μπορούμε να πούμε. Κυρίως διότι ο νέος Σπάιντερμαν είναι όσο πιτσιρικάς είναι στο κόμικ, μιλάει ακατάσχετα (όπως στο κόμικ), για την ακρίβεια δεν βάζει γλώσσα μέσα. Επιπλέον, η στολή του όταν τον συναντά ο Σταρκ για να τον στρατολογήσει είναι ένα «χρέπι» (όπως αρμόζει σε έναν έφηβο χωρίς λεφτά) και τέλος, τιμή και δόξα στην επιλογή της Μαρίζα Τομέι, ως θεία Μέι. Μέι – Τομέι, το πιάσατε το υπονοούμενο... Όπως είπε άλλωστε στο περίπου κι ο Σταρκ «η αναπάντεχα γοητευτική θεία σου». Ο Ant-Man είναι ένας μικρός θεούλης, το είχαμε καταλάβει από τη δική του ταινία, ο οποίος γίνεται στο Civil War ένας μεγάλος θεούλης, διαστάσεων Γκοτζίλα. Καλός επίσης και τίμιος και στιβαρός ο «Black Panther», ο πρίγκηπας Τσάλα που έγινε Βασιλιάς, θα θέλαμε κι εμείς μέσα σε ένα βράδυ να αποκτήσουμε μια σούπερ – ντούπερ – γαμάουα στολή και σχεδόν υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά εμείς δεν είμαστε πρίγκηπες που γινήκαμε Βασιλιάδες.

- Οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

Συγκίνηση για το δράμα του «War Machine». ΝΟΤ. Ο ανθυπο-Iron Man, που έχει βγάλει πολύ γλώσσα και επειδή φοράει μια στολή σαν του Iron Man, νομίζει ότι έγινε Iron Man, είναι σε φάση φυσικοθεραπείας μετά τη στούκα που έφαγε. Ο Vision έχω την εντύπωση ότι βλέπει τη Γουάντα και νιώθει μια ανατριχίλα στο κλειστά του κυκλώματα, ο Falcon καλό είναι να καταλάβει ότι το γεγονός πως του έχουν δώσει μια στολή να πετάει, δεν σημαίνει ότι δικαιούται να έχει άποψη συνέχεια και να παριστάνει τον ισότιμο με τους άλλους (στην πραγματικότητα είναι ο τσουτσές του Captain), θα θέλαμε λίγο περισσότερη Νατάσα – Σκάρλετ Γιόχανσον (θα την πω «Γιοχάνσον» όταν λιώσουν οι πάγοι στην Αρκτική) με λιγότερα ρούχα και μου φάνηκε λίγο «διαδικαστική» ή «φιλική συμμετοχή» αυτή του Hawkeye, ο οποίος ποτέ δεν μας εξήγησε γιατί παράτησε τη γυναίκα και τα παιδιά του και ήρθε να πάρει μέρος στη μανούρα. Ή μας είπε με τρόπο πως δεν αντέχεται η ήρεμη οικογενειακή ζωή και προτιμά να κυκλοφορεί σαν τον Λέγκολας δεξιά κι αριστερά, παρά να παίζει μπάλα με τα παιδιά του και να βάζει καινούργια πλακάκια στο σπίτι.